vrijdag 10 mei 2019

Secretaris Atompai van Surinaamse Politiebond slaat wild en ongenuanceerd om zich heen - Atompai reageert secretaris onwaardig

(Bron foto: Facebook)
'De politie fungeert als handlanger van het Openbaar Ministerie fungeert'

'Er is een groepje bij het OM dat een eigen agenda heeft' - 'Iemand zei eens dat de PG een racist is, ik heb bewust niet gereageerd, menigeen mag zijn eigen oordeel vellen'


'Er is en zal nimmer sprake zijn van een politiestaat. Wetten zijn even oud als de mensheid en gelden voor eenieder. Ook voor de politie. Dat wetten gerespecteerd dienen te worden, staat buiten kijf, echter is elk individu vrij te bepalen of die wetten al dan niet zullen worden nageleefd. Ontoelaatbare handelingen verschillen per gemeenschap en zijn dusdanig gesanctioneerd. Wie zich niet aan de regels wil houden, moet instaan voor de consequenties. Mits die zich kan beroepen op een strafuitsluitingsgrond. 

'Het insluitbeleid bij het Korps Politie Suriname slaat op niets. Simpel omdat de politie als handlanger van het Openbaar Ministerie (OM) fungeert. Politie-inspecteurs die hulpofficieren zijn, kunnen geen beslissingen nemen. Dit terwijl hun bevoegdheid wettelijk is geregeld. De politie heeft staan kijken hoe het OM alles naar zich heeft toegetrokken. Zeer jammer is dit te noemen. Het politie-onderwijs laat veel te wensen over. Hierdoor bezitten de traditionele officiëren niet de juiste kennis om zaken af te handelen en bellen ook voor elk zaakje naar het OM, met name de PG die zich god waant in bepaalde zaken, vooral waar hij belang bij heeft. Conform het Surinaams Wetboek van Strafvordering is het onderzoeksbelang de enige grond voor inverzekeringstelling.

Jurisprudentieel is er ook geen ander grond voor inverzekeringstelling van burgers. In beginsel heeft alleen een rechter de bevoegdheid iemand vast te zetten. Daarom gaan aangehoudenen altijd en zo snel mogelijk bij een rechter die de aanhouding zal toetsen. 

Er is een groepje bij het OM dat een eigen agenda heeft. Men is altijd bang geweest om te zeggen, met name politiemensen. Politieambtenaren worden bij voorbaat in verzekering gesteld. Zonder een onderzoek worden de ambtenaren in verzekering gesteld. Dit terwijl de wet duidelijk is. Men moet eerst een vooronderzoek doen alvorens naar de rechter te gaan, maar als het onderzoekbelang het toelaat, kan betrokkene dan in verzekering gesteld worden. Let u op!!! Eerst onderzoeken dan inverzekeringstelling. Niet eerst in verzekering stellen en dan onderzoeken. Het is geen publiek geheim, dat agenten eerst in verzekering worden gesteld om daarna te onderzoeken of de aantijgingen kloppen. Bij de normale burgers onderzoekt de politie eerst alvorens te rapporteren aan het OM. Maar, bij de Zonen van Hermandad is het omgekeerd. 

Wie binnen 3 a 4 dagen vrijkomt, is onrechtmatig aangehouden en dat wordt meestal door de rechter bevestigd bij de toetsing. Vier weken terug zijn de agenten Nanhekhan en Sital van bureau Houttuin onterecht in verzekering gesteld. Simpel, omdat de PG dat wou, en vanwege de veelal valse rapportage van OPZ. De onrechtmatige aanhouding is door de rechter bevestigd en heeft hij de onmiddellijke vrijlating van deze agenten gelast. Had men eerst een onderzoek gedaan, hadden deze hardwerkende agenten nooit onschuldig in het gevang gezeten. 

Iemand zei eens dat de PG een racist is. Ik heb bewust niet gereageerd. Menigeen, mag zijn eigen oordeel vellen. Als secretaris bij de bond van de politie zult u mij vaker horen. Ik zal dit niet langer tolereren. Er zijn ambtenaren die nog steeds met trauma van 20 a 30 jaren lang rond lopen, omdat de PG hen onterecht in verzekering heeft gesteld. 


Wanneer met de PG gebeld wordt bij grote drugszaken, heeft die zelden een antwoord, dan wel is hij niet te bereiken. Maar politiemannen op te sluiten om daarna te onderzoeken is hij de eerste, de beste. Politie neem je plaats in. Laat het OM niet meer voor je bepalen. Als het OM alles wil bepalen, laten ze maar lekker zelf komen werken. 

Mr. Mielando L. Atompai (Poetini) 
Secretaris Surinaamse Politiebond'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten