vrijdag 10 mei 2019

Colombia bindt de strijd aan met sekstoerisme

(Bron foto: Richard Emblin)
Online register met namen van degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele misdrijven


Colombia is een offensief gestart tegen sekstoerisme nadat het vorige maand op de Tourism Tech Adventure Fair in Cartagena een nieuwe database met overtreders aankondigde. 'Technologie is een zeer belangrijk hulpmiddel dat ons kan helpen met de legaliteit in de toerismesector', merkte president Iván Duque op, die de nadruk legt op de nul tolerantie positie voor een plaag die elke stad in het land treft en die heeft geresulteerd in meerdere arrestaties van buitenlanders. 

Het online register met de namen van degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele misdrijven in Colombia, is gratis toegankelijk.

Voor president Duque zijn databanken net zo afschrikwekkend voor toekomstige daders die naar het land komen als een 'morele en sociale' sanctie van het publiek.

De database is bedoeld voor hotels, appartementverhuurders en touroperators om de profielen van bekende overtreders te raadplegen. 'Ik wil onder geen beding dat deze stad (Cartagena) zich bezighoudt met sekstoerisme door appartementen te gebruiken om kinderen te misbruiken', zei president Duque op de beurs, die nieuwe digitale diensten voor de zich snel uitbreidende toeristische sector liet zien.

Voor een stad die in 2018 twee miljoen bezoekers verwelkomde, werd het imago van Cartagena aangetast door een reeks mensenhandelsschandalen waarbij minderjarigen betrokken waren, wat resulteerde in de grootste politie-actie tegen mensenhandel en uitbuiting in de geschiedenis van het land.

In een gecoördineerde poging tussen de nationale politie, het kantoor van de procureur-generaal en Migración Colombia, werden 18 personen gearresteerd in de havenstad in 13 afzonderlijke invallen als onderdeel van Operatie Vesta. Onder de gearresteerden bevonden zich twee Israëlische burgers, Laid Tsukrel en Samuel Schraer, die werden beschuldigd van het seksueel uitbuiten van minderjarigen tijdens feesten in het welvarende Bocagrande-district van de stad.

De autoriteiten beweren dat geavanceerde criminele netwerken achter Cartagena's seks- en kindermisbruikindustrie schuilgaan.

In een andere aankondiging van de regering gericht op het bestrijden van belastingontduiking door buitenlanders in het land, hebben de directie van Nationale Belastingen en Douane (DIAN, Dirección de Impuestos y Aduanas Nacionales) en Migración Colombia, de officiële immigratie-autoriteit, een samenwerkingsovereenkomst getekend om informatie te delen. De maatregel identificeert die onderdanen en buitenlanders die het land gebruiken om geld wit te wassen, activa te verbergen of internationale belastingverplichtingen te omzeilen.

Voor Christian Krüger, directeur van Migración Colombia, kunnen beide entiteiten door hun krachten te bundelen 'anticiperen op situaties die de nationale veiligheid in gevaar brengen en meer migratiecontrole uitoefenen'. De overeenkomst voor uitwisseling van informatie omvat belastinggegevens van buitenlandse ingezetenen in Colombia.

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten