vrijdag 10 mei 2019

Advocaat Hugo Essed: 'Leden Surinaamse Politie Bond reageren zeer oververhit'

'Het is een uit de hand gelopen ruzie om een voetbal over een schutting, een kinderlijke ruzie om niets'


Advocaat Hugo Essed is verbaasd over de felheid van de reactie van de Surinaamse Politie Bond (SPB) over drie aangehouden collega's. Hij heeft het idee dat de leden zeer oververhit reageren. 'Dat de bond zijn leden in vrijheid gesteld wil zien, is begrijpelijk, maar daarvoor staken, vind ik onjuist. Het grondwettelijk verbod van inmenging in opsporing, vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, geldt ook voor de Politie Bond', aldus Essed vandaag, vrijdag 10 mei 2019, op Starnieuws. 

'Het is een uit de hand gelopen ruzie om een voetbal over een schutting, een kinderlijke ruzie om niets. Het heeft er wel veel van dat de betrokken agenten hun boekje ver te buiten zijn gegaan, maar het betreft zo te zien geen halsmisdrijf. Inverzekeringstelling is wel het zwaarste middel. Tot nu toe was een non-actiefstelling in dergelijke gevallen gebruikelijk. Het heeft er veel van dat het Openbaar Ministerie hiermee een signaal wil geven naar het Korps Politie.'

Essed vermoedt, dat de felle reactie gezien moet worden tegen de achtergrond van de omstandigheden waaronder de politie, en met name de Regio Bijstandsteams, moet werken. Hij zegt 'te hopen dat de gemoederen bedaren en dat de Politie Bond het recht op zijn beloop laat'.

De SPB heeft tijdens een algemene ledenvergadering gistermiddag geëist dat de drie in verzekering gestelde politieambtenaren binnen 24 uur moeten worden vrijgelaten. De leden van het Regio Bijstandsteams zijn in staking. Het bestuur van de SPB heeft in een brief aan president Desi Bouterse om ontvangen te worden. Er moeten richtlijnen naar de procureur-generaal over strafrechtelijke onderzoeken naar politiefunctionarissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten