zaterdag 11 mei 2019

Lid Brandon van Rekenkamer wil verbod om met media te communiceren uit concept-Wet Rekenkamer

'Rekenkamer heeft de plicht om met de samenleving te communiceren over zijn verslagen'


'Wat ons betreft, moet het geschrapt worden', zegt Paul Brandon, lid van de Rekenkamer, zaterdag 11 mei 2019 in de Ware Tijd in reactie op het voorgenomen verbod om met de media te mogen communiceren over zijn verslagen. Dit is toegevoegd in de Wet Rekenkamer die momenteel wordt gewijzigd in de Assemblee. 

De Rekenkamer is in gesprek met het parlement om deze toevoeging te schrappen. Brandon is er in elk geval positief over, dat het parlement de ruimte heeft geboden om dit bespreekbaar te maken. Hij wijst erop, dat de Rekenkamer als controleorgaan van de overheid als het ware de plicht heeft om met de samenleving te communiceren over zijn verslagen. Weliswaar eerst nadat deze, conform de procedure, aan de voorzitter van het parlement en de president zijn overhandigd.

'Het is het geld van de samenleving dat voor een belangrijk deel het huishouden van de overheid bekostigt, dus het zou heel raar zijn dat je niet met het volk mag communiceren.'

De Kamer is belast met controle over het geldelijke en materieel beheer van de overheid. Ze heeft verder de wettelijke verantwoordelijkheid om de jaarrekeningen van alle overheidsinstanties te controleren. Dat Rekenkamers met en in de media communiceren (over hun verslagen) is internationaal 'niet ongebruikelijk', zegt Brandon.

De nieuwe Wet Rekenkamer, die nu in de maak is, geeft het instituut meer armslag om informatie te vergaren van overheidsinstanties en daarmee beter haar werk te kunnen doen. De conceptwet is door de Rekenkamer zelf gemaakt. Het gedeelte over het bespreken van verslagen met de media is door enkele leden van het parlement toegevoegd.

Onder andere de politieke partij DA' 91 heeft haar kritiek hierover laten horen. De partij vindt een verbod van communicatie door de Rekenkamer met de gemeenschap ongehoord, daar dit orgaan belangrijk is in het kader van corruptiebestrijding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten