zaterdag 11 mei 2019

Braziliaanse president Bolsonaro ontslaat 'militant' hoofd van klimaatactiegroep

Alfredo Sirkis omschrijft zichzelf als een 'militante milieuactivist'

Opvattingen over klimaatverandering van Sirkis op gespannen voet met de nieuwe regering


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft het hoofd van een door de regering gesteund klimaatforum ontslagen, nadat de groep staten had georganiseerd rond de ambigue standpunten van de rechtse federale regering over klimaatverandering. 

Het Brazilië-forum voor klimaatverandering werd opgericht door Michel Temer, de voorganger van Bolsonaro, om het plan van het land te formuleren om zijn verbintenissen in het kader van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering na te komen. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met maatschappelijke groeperingen.

Temer benoemde Alfredo Sirkis om het forum te leiden. Sirkis, die zichzelf omschrijft als een 'militante milieuactivist', is mede-oprichter van de Groene Partij van het land en een voormalig Congreslid, evenals een voormalige guerrilla die vocht tegen de militaire dictatuur van Brazilië.


Sirkis zei vandaag, zaterdag 11 mei 2019, tegen persbureau Reuters, dat hij gisteren werd ontslagen. Hij zei dat het ontslag waarschijnlijk te maken heeft  met het initiatief van het forum om 12 Braziliaanse staten te organiseren om een ​​raad voor klimaatverandering op te richten die onafhankelijk van de federale overheid zou handelen. Maar, hij erkende dat het ontslag om verschillende redenen kon gebeuren, omdat zijn opvattingen over klimaatverandering op gespannen voet stonden met de nieuwe regering.


'Voor mij was het absoluut geen verrassing', zei hij. 'Omdat ik al meer dan 30 jaar een militante milieuactivist ben ... ben ik te politiek betrokken bij de milieustrijd.'

Zijn ontslag werd gepubliceerd in de officiële staatskrant, die de officiële milieudeskundige van São Paulo, Oswaldo dos Santos Lucon, noemt als zijm opvolger.

Sirkis is een van de vele activisten en voormalige functionarissen die Bolsonaro bekritiseerden, die op 1 januari zijn ambt aanvaardde voor wat zij zien als de antimilieu-standpunten van de rechtse regering.

De nieuwe regering degradeerde het belang van de klimaatveranderingsportfolio binnen het ministerie van Milieu, waarbij de bevoegdheden over het Wateragentschap en de Bosbouwdienst van het land ook werden ontdaan.

Bolsonaro en zijn minister van Milieu, Ricardo Salles, hebben twijfels geuit over de vraag of klimaatverandering door de mens veroorzaakt is, hoewel Brazilië nog steeds partij is bij de Overeenkomst van Parijs. Sirkis zei, dat hem werd verteld dat hij was ontslagen op verzoek van Salles. Salles antwoordde Reuters, dat Sirkis was vervangen en dat het 'niets persoonlijks tegen hem' was, zonder uit te weiden. Het kantoor van de president weigerde commentaar te geven.

Salles heeft eerder weerlegd dat de overheid de milieubescherming afzwakt en zegt dat de herstructurering van het ministerie erop gericht is de regelgeving efficiënter en effectiever te maken.

Lucon zei, dat hij zal blijven werken als een adviseur over klimaatverandering in de milieu-autoriteit van de staat Sao Paulo, terwijl hij als hoofd van het forum dient. 'Wat ik nu kan zeggen, is dat ik vertrouwen heb in wetenschappelijk bewijs, in instellingen en de noodzaak van gezamenlijke inspanningen om te voldoen aan multilaterale overeenkomsten waarbij Brazilië partij is.'

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten