zaterdag 11 mei 2019

Lab voor productie crystal meth ontdekt op boot in de haven van Moerdijk - Drie Mexicanen gearresteerd

Mexicaanse drugsmaffia lijkt intrede te hebben gedaan in Nederland

(Bron foto: Twitter)

De politie is vandaag, zaterdag 11 mei 2019, druk in de weer geweest met de ontmanteling van een drugslab op een vrachtschip. Dat lab, voor de productie van crystal meth, werd gisteren ontdekt op de boot van 80 meter lang in de haven van Moerdijk. Er zijn vier mensen aangehouden. Het gaat om de 65-jarige schipper uit Breda en drie Mexicanen van 23, 26 en 37 jaar. De politie heeft een auto naast het schip in beslag genomen. Deze auto had een Duits kenteken en komt uit Duisburg. Op het schip staat de Duitse stad eveneens prominent vermeld op de achtersteven. Het is de eerste keer dat in Nederland een vrachtschip wordt ontdekt dat dienst doet als drugslab. 


Tijdens het onderzoek, dat ook ’s nachts doorging, begon het schip ineens te zinken. Vermoedelijk is op afstand de boel gesaboteerd en is een soort boobytrap geactiveerd. De politie denkt dat mogelijk een pomp op afstand in werking gesteld, waardoor water in rap tempo naar binnen liep. Een agent werd onwel, maar maakt het naar verluidt goed.



Rijkswaterstaat legde vervolgens een soort scherm om het schip om verspreiding van chemicaliën en brandstof te voorkomen. 


De pomp stopte na verloop van tijd en het onderzoek kon verder gaan. Vervuild water is zaterdag weggepompt en afgevoerd. Tot nu toe is ruim driehonderd liter methamfetamineolie in beslag genomen. Volgens de politie is de handelsprijs van één kilo methamfetamine ongeveer 15.000 euro.


Ook lag er veel afval buiten de lab-ruimten en was er een grote container die helemaal vol zat met zo’n 10.000 liter drugsafval en chemicaliën voor methamfetamine.

Handel en productie van synthetische drugs vormt een steeds groter probleem in Nederland. Zo is er sprake van een explosieve stijging van het aantal drugsdumpingen in Nederland. Criminelen in Nederland hebben in 2017 voor minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine geproduceerd, zo becijferde de Politieacademie eerder. Het kabinet trok vorig jaar 100 miljoen euro uit om drugscriminelen te bevechten.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/Omroep Brabant/BN-De Stem/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten