zaterdag 13 april 2019

Zeven mensen - 5 volwassenen en 2 kinderen - gedood bij brand in La Carpio, San José, Costa Rica

De ergste tragedie, met zoveel doden bij een brand, sinds 2005

La Carpio is een van de armste en meest gevaarlijke gebieden van San Jose


Een uitslaande brand zaterdagmorgen 13 april 2019 in La Carpio, in La Uruca, San José, heeft een gebouw van twee verdiepingen deels in de as gelegd. Zeven mensen, vijf volwassenen en twee kinderen, zijn om het leven gekomen.

Het alarm ging af om 03.54 uur, bevestigt de Bomberos (brandweer). 'Het is een structuur met twee verdiepingen, de tweede verdieping is ingestort door het vuur', zei Ronny La Touche, Chief of Operations, die voegde toe, dat het gebouw blijkbaar als een kamerbewoning was gebruikt, waarin ook bouwmaterialen waren opgeslagen.


De brandweerman legde uit dat drie van de lichamen zich op hetzelfde punt bevonden en de andere vier in verschillende delen van de woning. Voor hem geeft de positie van de lichamen aan dat ze probeerden te ontsnappen. 'Ze waren met name achterin en op de tweede verdieping, dus ze probeerden waarschijnlijk weg te komen van de vlammen', zei de brandweerman.

Acht andere mensen in het pand, zeven volwassenen en een jong meisje, hebben het vuur overleefd en zijn overgebracht naar medische centra, waar ze worden behandeld.


La Touche verklaarde, dat het grootste deel van de constructie van beton was, maar dat de interne indelingen en een groot aantal metalen staven het reddingswerk belemmerden. Twee naburige constructies leden gedeeltelijk schade.

Dit is de ergste tragedie, met zoveel doden bij een brand, sinds 2005, toen een brand in het Hospital Calderon Guardia 17 mensenlevens kostte. In een meer recent geval van meerdere doden bij één brand was in 2016 in Leo XIII, in Tibás, waarbij vier volwassenen en een minderjarige overleden.

La Carpio is een van de armste en meest conflictueuze (gevaarlijke) gebieden van San Jose, waar meer dan de helft van de mensen woont in 'tugurios' (sloppenwijkwoningen) en veel van de 'reguliere' huizen in zeer slechte staat verkeren. Afgezien van het feit, dat een meerderheid in sloppenwijken leeft, worden veel gezinnen geconfronteerd met hun dagelijks leven in overbevolkte omstandigheden, met gemiddeld vijf mensen in elke woning.


La Carpio ligt tussen twee rivieren - de Torres en Virilla, beide zwaar vervuild - met slechts één toegang van en naar de gemeenschap, de weg ten westen van het ziekenhuis Mexico.

De La Carpio-gemeenschap is ontstaan ​​uit een behoefte aan woningen met een laag inkomen, iets meer dan 20 jaar geleden opgericht op een boerderij die tot het socialezekerheidsstelsel behoorde (Caja Costarricense de Seguro Social (CCSS) - de sociale zekerheid van de staat.

La Carpio is ook de site van een van de belangrijkste stortplaatsen in het land, die vast afval ontvangt van een groot deel van de Greater Metropolitan Area (GAM).

(Suriname Mirror/QCostaRica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten