zaterdag 13 april 2019

SWM betreurt 'onzuivere informatie' 10 Minuten Jeugdjournaal over drinkwater Nieuw Koffiekamp

(Bron foto: NII)
SWM-directeur Oosterling had het beter gevonden als de redactie wederhoor had toegepast

'Er is verkeerde informatie naar buiten gebracht'


De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) betreurt de 'onzuivere informatie' die wordt voorgeschoteld aan de samenleving inzake de drinkwatervoorziening te Nieuw Koffiekamp. De bewoners  beschikken niet over schoon drinkwater. De SWM is druk bezig deze problematiek op te lossen. Directeur Marlon Oosterling hekelt een reportage van het 10 Minuten Jeugdjournaal waarin volgens hem informatie verkeerd is overgebracht, zo bericht vrijdag 12 april 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII.



Oosterling had het beter gevonden als de redactie van dit programma wederhoor met de directie van de waterleidingmaatschappij had gepleegd. In die bewuste reportage zou onder meer zijn aangegeven, dat medewerkers van de SWM naar het gebied zijn gegaan en de waterpomp hebben vernietigd en toen weer zijn vertrokken.

Oosterling is niet te spreken over het feit, dat terwijl het bedrijf erop uittrekt om een oplossing te bewerkstelligen, er verkeerde informatie naar buiten wordt gebracht. Nieuw Koffiekamp had een waterbron van ruim 150 meter diep in de grond waarvan de pomp los is geschoten. Op verzoek van onder meer de Canadese goudmijnmultinational IAmGold en de bewoners is gevraagd om hulp van de waterleidingsmaatschappij. Met alle betrokkenen heeft de SWM getracht de pomp eruit te halen hetgeen niet is gelukt. Op een gegeven momenten moest de waterleidingmaatschappij naar andere modellen uitkijken. Het is ook niet meer te doen om watertrucks naar het gebied te sturen aangezien de hoeveelheid water niet meer voldoende is.

Directeur Oosterling geeft aan, dat er vanaf het moment dat naar assistentie is gevraagd er naar oplossingsmogelijkheden is gekeken. Er is toen gekozen om een bypass in het netwerk te maken.

Hij spreekt tegen, dat zijn medewerkers de pomp hebben vernietigd.

De berging van water te Nieuw Koffiekamp is ook niet voldoende en het bedrijf heeft gemeend donderdag een grotere tank naar het dorp te transporteren om meer water op te slaan. Samen met het ministerie van Financiën wordt er alles aan gedaan om water regelmatig naar het gebied te transporteren, maar het is niet voldoende.

Ook weerspreekt Oosterling, de stelling dat het water dat uit de kraan komt kwik bevat. De kwaliteit van het water is getest conform de eisen van de World Health Organisation (WHO).

Hij zegt, dat via de televisie een programma vertoond zal worden met daarin de juiste stand van zaken over de werkzaamheden in het dorp Nieuw Koffiekamp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten