maandag 8 april 2019

Vliegtuig Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Air landt in Caracas, Venezuela

Delegatie van Mahan Air praat met Venezuela over regelmatige vluchten tussen beide landen

Westen beschuldigt Mahan Air van transport militair materieel naar oorlogsgebieden in Midden-Oosten


Een delegatie Iraanse functionarissen is maandag 8 april 2019 op de  belangrijke Maiquetia-luchthaven te Caracas, Venezuela, geland om te praten over het lanceren van directe vluchten tussen de twee landen, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, terwijl Teheran steun uitspreekt voor president Nicolas Maduro tegen de oppositie, gesteund door de meeste westerse landen.

Een vliegtuig van Mahan Air, een particuliere Iraanse luchtvaartmaatschappij die door het Westen wordt beschuldigd van het transporteren van militair materieel naar oorlogsgebieden in het Midden-Oosten, landde maandag in Caracas en de twee landen zullen discussiëren over de lancering van een directe vlucht 'in de komende maanden', zei minister Jorge Arreaza tegeen verslaggevers.

Het Iraanse nieuwsagentschap Mehr citeerde de woordvoerder van Reza Jafarzadeh, de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie, toen hij zei dat een delegatie van Mahan Air naar was Caracas gereisd om te praten over het onderhouden van regelmatige vluchten tussen beide landen. De non-stop vlucht Teheran-Caracas duurt 16 uur.

'Er is een delegatie gearriveerd. Het was geen commerciële vlucht. Dat kan worden besproken en dat is al heel lang onderwerp van gesprek met Iran', zei Arreaza tijdens een persconferentie.

Mahan Air, in 1992 opgericht als de eerste particuliere luchtvaartmaatschappij van Iran, heeft de grootste vloot vliegtuigen van het land. Frankrijk en Duitsland hebben de vluchten van de luchtvaartmaatschappij eerder dit jaar verboden en beschuldigden het van het transporteren van militair materieel en personeel naar Syrië en andere regionale oorlogsgebieden. De Verenigde Staten hebben in 2011 sancties aan het bedrijf opgelegd, waarbij werd beweerd dat het de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) financieel en anderszins ondersteunde.

Iran heeft zijn steun uitgesproken voor de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die wordt geconfronteerd met de eis van de Verenigde Staten om af te treden. Rusland, China en Turkije hebben ook Maduro gesteund. De Amerikaanse regering heeft oppositieleider Juan Guaido erkend als interim-president van Venezuela. De meeste Latijns-Amerikaanse landen hebben dit ook gedaan, terwijl Europese regeringen voorzichtig Guaido achter zich hebben gelaten.

Sinds Guaido in januari een campagne startte om Maduro te verdrijven, die hij aanvoert als onwettig, hebben Chinese en Russische vliegtuigen ook leveringen en militairen naar Venezuela gevlogen ter ondersteuning van de regering.



(Suriname Mirror/Reuters/FOX News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten