maandag 8 april 2019

Twee in Haagse 'spookwoningen'-zaak gearresteerde broers spelen in bands op Surinaams-Hindoestaanse feesten in Den Haag

(Bron foto: Facebook)
AD: 'De band Xqlusiv treedt regelmatig op in Club Cacao in Paramaribo'

- Volgens een politiebron treffen grote Surinaamse cokehandelaren elkaar in die club
- Eigenaar club zou nauw contact hebben met een van machtigste vastgoedondernemers in Suriname, 'iemand dichtbij regering-Bouterse'


De Nederlandse politie doet in de Haagse 'spookwoningen'-zaak ook onderzoek naar de broers Robby en Anil S., die in november waren opgepakt. Robby speelt in de band Xqlusiv en ook Anil zit in een band. Beiden spelen op Surinaams-Hindoestaanse feesten in Den Haag. Het zijn feesten waar soms 2.500 bezoekers op afkomen, zegt een dj uit die wereld vandaag, maandag 8 april 2019, in het AD. Een plaatsje aan een viptafel begint bij 250 euro. 'Een Surinaamse cokelijn via muzikanten, gestolen justitiewapens en de Haagse Holleeder. Het onderzoek naar politiemol Donovan A. krijgt steeds meer dimensies', aldus het AD.

Maar, Anil is ook geen onbekende in de onderwereld. Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) krijgt vorig jaar informatie binnen dat hij betrokken zou zijn bij een cocaïnelijn van Suriname naar Antwerpen. Een ander verhaal dat bij de politie binnenkomt, is dat muzikanten na optredens in Suriname cocaïne mee naar Nederland nemen.

De band Xqlusiv van Robby S. treedt regelmatig op in Club Cacao in Paramaribo. Volgens een politiebron treffen grote Surinaamse cokehandelaren elkaar in die club. De eigenaar zou bovendien nauw contact hebben met een van de machtigste vastgoedondernemers in Suriname, iemand dichtbij de regering-Bouterse. Daarmee heeft de toch al supergevoelige zaak er een politieke dimensie bij gekregen.

De vraag is hoe diep politiemol Donovan A. zit in de criminele netwerken van spookwoning verhuurpraktijken aan criminelen, cocaïnetransporten uit Suriname en gestolen justitiewapens. In politiestukken staat dat de in augustus 2018 doodgeschoten crimineel Karel Pronk, alias de Haagse Holleeder, in een van de spookwoningen verbleef. Volgens bronnen zijn er aanwijzingen dat Donovan A. actief was voor de criminelen in de spookwoningen. Zo zou hij van mensen uit hun omgeving, voordat ze naar Suriname reisden, de criminele antecedenten hebben gecheckt.

Intern vraagt men zich af of Donovan A. niet eerder ontmaskerd had kunnen worden. Op social media stak hij een hang naar luxe niet onder stoelen of banken, met foto's van zijn gloednieuwe Mercedes, de Jaguar cabriolet die hij huurde op zijn bruiloft, en een duur Breitling-horloge om zijn pols. Op die laatste foto reageerde een collega van de politie: 'Hebben wij nog steeds dezelfde baas?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten