maandag 8 april 2019

'Primaire zorg krijgt een stiefmoederlijke behandeling in de begroting voor 2019'

Sharman (VHP) kaart tijdens begrotingsbehandeling kwestie zorghotel-AZP aan

- 'Ik meld ook, dat het SZF dat zorg behoort te financieren, zich meer en meer bemoeit met de dienstverlening' 
-  We zeggen wat anders, we schrijven wat anders en we begroten het totaal niet'


Verwijzend naar het Ontwikkelingsplan 2017-2021 en het Nationaal Strategisch Plan voor gezondheid 2019-2028, trekt Assembleelid Dew Sharman (VHP) de conclusie dat de begroting zoals die nu is opgesteld voor Volksgezondheid, niet synchroon loopt met de beleidsdocumenten. 'We moeten in de preventie en reductie gaan investeren en dat zie je niet in de begroting. Je ziet juist dat de primaire zorg een stiefmoederlijke behandeling krijgt', aldus Sharman vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 8 april 2019. 

Tijdens de Jaarrede heeft de president aangegeven dat alle maatregelen getroffen moeten worden om de gezondheidszorg uit het dal te halen, benadrukte Sharman. In het Ontwikkelingsplan zijn voor het dienstjaar 2019 twee belangrijke zaken aangegeven; preventie en reductie van ziekten en sterfte, bereikbaarheid en toegankelijkheid van kwaliteitszorg voor de gehele bevolking. Uit het Nationaal Strategisch Plan voor gezondheid lichtte het DNA-lid twee punten; het universeel mensgericht gezondheidssysteem in Suriname en sterk leiderschap en bestuur in gezondheid.

'Pas nog heeft het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) met kunst- en vliegwerk de lonen kunnen uitbetalen. Terwijl ze dat met pijn en moeite kunnen managen, is het AZP wel overgegaan tot het aankopen van een faciliteit, het RCR-hotel, waarvoor er wel overnight Srd 50 miljoen is opgehoest, die niet terug te vinden is op de begroting', sprak Sharman. Conform de Grondwet moeten alle uitgaven van de Staat terugkomen op de begrotingen, welke het lid niet ziet.

Van de regering wil Sharman informatie over de grote aankoop, waar ook allerlei vraagtekens zijn door de voormalige eigenaar van het hotel. De laatste heeft een Kort Geding aangespannen tegen de naar zijn zeggen onrechtmatige verkoop van het hotel.

Sharman sprak zijn bezorgdheid uit over de gespannen lucht bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). De dienst is volgens hem onder druk komen te staan.

Ook is er vertroebeling ontstaan in de relatie tussen de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en het Staats Ziekenfonds (SZF) als grootste zorgverzekeraar. Sharman beschrijft de reden van deze spanning. Een functionaris van het SZF heeft dusdanige uitspraken gedaan richting medici, dat de VMS de behoefte heeft gevoeld om de speciale commissie van Volksgezondheid op het kabinet van de president, aan te schrijven voor een dringend en urgent gesprek, omdat het niet zo kan. 'De manier waarop alle medici over een kam zijn geschoren en bijna voor crimineel en corrupt zijn uitgemaakt, voor maffia zijn uitgemaakt, dat kunnen wij in de zorg niet tolereren. Uiteindelijk zal de samenleving de grote dupe ervan worden. Ik meld ook, dat het SZF dat de zorg behoort te financieren, zich meer en meer bemoeit met de dienstverlening', merkte Sharman op.

Terugkomend op het RCR-hotel, zei Sharman dat de minister van Volksgezondheid de Hakrinbank als schuldeiser, heeft aangeschreven om het hotel over te dragen aan een andere stichting, waar de Staat de leiding aan geeft. 'Allemaal vaag en duister. Kan de regering ons zeggen hoe de vork in de steel zit?', vroeg Sharman. 'We zeggen wat anders, we schrijven wat anders en we begroten het totaal niet. Een fragiele gezondheidszorg waarin dienstverleners op gespannen voet leven met de verzekeraar, belooft niet veel goeds.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten