woensdag 10 april 2019

Inheemse gemeenschap Fuerabamba, Peru, schort twee maanden durende wegblokkade kopermijn Las Bambas twee dagen op

Inheemsen wachten bezoek premier Salvador del Solar aan de regio af



De inheemse gemeenschap van Fuerabamba, in het zuiden van Peru, heeft dinsdag 9 april 2019 gestemd om de twee maanden durende wegblokkade van de kopermijn van het Chinese mijnbouwbedrijf MMG Ltd in Las Bambas voor twee dagen op te schorten totdat de regering de regio donderdag bezoekt, aldus een adviseur van de gemeenschap tegen persbureau Reuters.

Fuerabamba dorpelingen hielden dinsdag een bijeenkomst om te beslissen of ze een deal zouden accepteren die getekend was door hun leider Gregorio Rojas en MMG tijdens het weekend, dat de blokkade zou worden beëindigd in ruil voor compensatie van het bedrijf.

Maar, dorpelingen besloten de blokkade alleen op te schorten tot donderdag, toen ze verwachtten dat premier Salvador del Solar de regio zou bezoeken om deel te nemen aan de gesprekken, zei Jorge Paredes, een adviseur van Fuerabamba.



De beslissing markeert een nieuwe tegenslag voor MMG en haar vlaggenschip Las Bambas, waarvan het bedrijf had verwacht dat dit dit jaar 385.000 tot 405.000 ton koper zou produceren. MMG, dat wordt gecontroleerd door China Minmetals en haar hoofdkantoor heeft in Australië, heeft de export uit de mijn al gestopt en zei vorige week dat het de productie geleidelijk afremde.

Aandelen in MMG in Hongkong stegen eerder deze week na de deal die het bedrijf zaterdag met Rojas sloot en verwachtten dat het de normale activiteiten in Las Bambas snel zou kunnen hervatten. Maar, Rojas zei later dat hij andere dorpsbewoners moest raadplegen voordat het definitief kon worden.

Beelden op de lokale tv toonden dat dorpelingen op het platteland hun hand opstaken toen hen werd gevraagd of ze ermee instemden om de blokkade voor twee dagen op te schorten. Een soortgelijk aantal hield hun handen in de lucht toen hen werd gevraagd of ze wilden dat de drie advocaten van de gemeenschap uit de gevangenis worden vrijgelaten, waar een rechter vorige week hen beval om drie jaar te blijven terwijl ze werden onderzocht, omdat ze naar verluidt MMG probeerden af ​​te persen. De advocaten ontkennen wangedrag.

Paredes, die Fuerabamba sinds de arrestaties van de advocaten van de gemeenschap eerder deze maand adviseerde, voorspelde dat de gesprekken met de regering zouden mislukken. 'Ik denk dat de gemeenschap denkt dat de overheid een konijn uit een hoed zal trekken of zo', zei Paredes telefonisch.


Rojas en de vice-president van Fuerabamba reageerden niet meteen op verzoeken om commentaar op dinsdag. Een woordvoerster van Del Solar reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar over de vraag of hij zijn week naar de regio reisde. Er is geen officiële aankondiging gedaan.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten