woensdag 10 april 2019

VS geeft twee archeologische stukken terug aan Mexico

Beeldjes - daterend uit tussen 200 en 700 AD - tussen de jaren zestig en zeventig gestolen



De FBI (Federal Bureau of Investigation) heeft via de Amerikaanse ambassade in Mexico-Stad heeft twee archeologische stukken teruggegeven aan het Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) die tussen de jaren zestig en zeventig zijn gestolen. 

De twee stukken, die van oorsprong uit Teotihuacan afkomstig zijn en dateren uit tussen 200 en 700 AD, werden teruggegeven aan het ministerie van Cultuur.

In een verklaring zei de Amerikaanse ambassade: 'De twee gerepatrieerde stukken zijn afkomstig van een Mexicaanse archeologische vindplaats en vormen een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Mexico.'





De stukken werden illegaal geëxtraheerd door een Amerikaanse archeoloog die tussen de jaren zestig en zeventig deelnam aan verschillende opgravingen. Hij is overleden, maar een van zijn laatste wensen was om de stukken terug te laten keren naar Mexico.

Het Instituto Nacional de Antropología e Historia bevestigde de authenticiteit van de stukken.


'De levering van deze twee Teotihuacan-stukken heeft een dubbele symboliek, omdat het de wil van Mexico en de Verenigde Staten in de strijd tegen de illegale handel in culturele goederen concretiseert en het herstel ervan leidt ook tot een herwaardering van de erfenis van de beschavingen die zich eeuwenlang vestigden in wat is nu onze natie', zei Aída Castilleja, technisch secretaris van INAH.

Volgens Sergio Estrada Rojas, manager van het Herstelprogramma Cultureel Erfgoed van het SRE (Secretaría de Relaciones Exteriores), is de diefstal van archeologische voorwerpen de op twee na meest illegale activiteit, achter drugshandel en wapensmokkel.

(Suriname Mirror/Mexico News Today/Twitter/Yucatan Expat Life)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten