woensdag 10 april 2019

Zeker 10 doden door ongewoon noodweer in Rio de Janeiro, Brazilië

(Bron foto: EPA)
Lokale autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen

Slachtoffers verdronken in hun auto’s, werden door vallende bomen getroffen of door grondverschuivingen meegesleurd


Minstens tien mensen zijn in Rio de Janeiro om het leven gekomen door zware regenval, zo meldt onder andere het Duitse persbureau DPA woensdag 10 april 2019. De slachtoffers verdronken in hun auto’s, werden door vallende bomen getroffen of door grondverschuivingen meegesleurd. 

Lokale autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen, de burgemeester beschrijft de situatie als 'volstrekt abnormaal'. De afgelopen 24 uur is in Rio de Janeiro 106 millimeter neerslag gevallen. De dag ervoor viel al 50 millimeter. Normaal valt in heel april zo’n 70 millimeter neerslag. In het bergachtige Rio lijdt die hoeveelheid neerslag al snel tot overstromingen.

Een vrouw en haar zevenjarige kleindochter overleden toen een taxi werd meegesleurd door een modderstroom. Ook de taxichauffeur kwam daarbij om het leven. Twee andere vrouwen werden in een sloppenwijk bedolven onder een laag modder.


'Deze regenval is volstrekt abnormaal voor deze tijd van het jaar', zegt burgemeester Marcelo Crivella van Rio de Janeiro. 'Niemand verwachtte deze hoeveelheid neerslag op dit moment.'

(Bron foto: Reuters)
Crivella heeft maandagnacht lokale tijd de noodtoestand uitgeroepen. Verschillende grote verkeersaders zijn afgesloten, een deel van de stad zit zonder stroom. De meeste scholen zijn gesloten en veel mensen gaan niet naar hun werk om te voorkomen dat ze vast komen te zitten in het water. In januari kwamen ook al zeven mensen in Rio de Janeiro om het leven door een zware storm.

Toch had de zware schade volgens experts kunnen worden voorkomen. Er is te weinig geïnvesteerd in afwateringskanalen en riolen, bovendien is de bodem op vele plaatsen verzegeld, zei ingenieur Manoel Lapa aan nieuwssite G1. Bovendien zijn de uitgaven tegen overstromingsgevaar de afgelopen vijf jaar met 77 procent gedaald.

De burgemeester geeft de nalatigheden toe. 'Het preventiewerk was niet doeltreffend. We wisten dat het ging regenen, maar nooit dat het zo erg zou worden.' In februari had een zwaar onweer ook al voor chaos gezorgd in Rio de Janeiro. Verschillende mensen lieten het leven.

Volgens burgemeester Crivella zijn ingrijpende maatregelen nodig om de miljoenenstad bestand te maken tegen dergelijk noodweer. Ook woensdag zijn er nog buien in Rio de Janeiro. Vanaf donderdag neemt de kans op buien af.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/ANP/Weeronline/The Rio Times/Twitter/Belga/AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten