woensdag 10 april 2019

Voor draagmoeders geen plaats in ontwerpwet Bescherming Moederschap

'Formeel bestaan draagmoeders niet, omdat deze materie nog niet in de wetgeving is geregeld'


In de ontwerpwet Bescherming Moederschap wordt geen rekening gehouden met draagmoeders. Hierover is geen specifieke wetgeving, zei minister Soewarto Moestadja van Arbeid gisteren in het parlement bij de behandeling van het wetsontwerp, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 10 april 2019.

In de nieuwe wet zijn voorzieningen opgenomen inzake zwangerschapsverlof voor zowel moeders als vaders en het waarborgen van financiële voorzieningen die daarmee verband houden.



Door Assembleeleden zijn vragen gesteld met betrekking tot situaties als het om draagmoederschap gaat. Draagmoederschap houdt over het algemeen, aldus de bewindsman, in dat een vrouw een buiten haar lichaam tot stand gekomen embryo, in haar lichaam doet implanteren en een kind ter wereld brengt. Dit zou een vrouw ook wel informeel beroepsmatig kunnen uitoefenen

'In Suriname zou deze moeder die bevalt het kind kunnen behouden, want zij zal bij het Bureau voor Burgerzaken als moeder worden geregistreerd. Het is bij ons niet bekend hoeveel kinderen in Suriname door draagmoeders ter wereld worden gebracht. Formeel bestaan draagmoeders dus niet omdat deze materie nog niet in de wetgeving is geregeld', stelde de minister. Daarom is deze materie ook niet in de beoogde wet geregeld.


'Praktisch komt het dus erop neer dat de informele draagmoeder in aanmerking komt voor het zwangerschaps- en bevallingsverlof en een geregistreerde echtgenoot of partner voor vaderschapsverlof, voor zover dit laatste verlof gehandhaafd blijft.'

Volgens de laatste censuscijfers is het aantal werkzame vrouwen 69.484. Het aantal werkende mannen is 118.745. In totaal is het aantal werkenden 188.229. Moestadja: 'Uitgaande van 40.000 landsdienaren is 21 procent van de werkenden dus in de publieke sector.' De arbeidsparticipatie van de vrouw is circa 36 procent. Op basis van een bepaalde calculatie heeft Moestadja voorgerekend dat 4.500 kinderen per jaar door ambtenaren worden gebaard en in de private sector 3.555 kinderen. Over deze geboren kinderen zal zwangerschaps- en bevallingsverlof en vaderschapsverlof moeten worden betaald.

In totaal zullen 3.555 vrouwen en 3.555 mannen per jaar in de private sector gebruik maken van hun verlof gedurende respectievelijk veertien tot zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof en zeven werkdagen vaderschapsverlof. Er komt een fonds waaruit geput zal worden om zwangerschapsuitkeringen te betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten