zondag 24 maart 2019

Leider inheemse gemeenschap die weg blokkeerde naar Peruaanse kopermijn gearresteerd - Blokkade wordt voortgezet

Gregorio Rojas, president gemeenschap Fuerabamba, en de advocaten van gemeenschap, de broers Frank en Jorge Chavez, aangehouden


Fuerabamba: 'MMG heeft de weg op onze landbouwgrond zonder toestemming aangelegd en de regering heeft die vorig jaar als nationale snelweg aangewezen'


De Peruaanse politie zei vrijdag 22 maart 2019, dat ze de leider en twee advocaten van een inheemse gemeenschap heeft gearresteerd en hen beschuldigd van proberen af te persen van het Chinese mijnbouwbedrijf MMG Ltd. door afgelopen maand een weg te blokkeren die het gebruikt om koper van de Las Bambas-mijn, een van de grootste kopermijnen in Peru, af te voeren.


Gregorio Rojas, president van de gemeenschap Fuerabamba, werd laat op donderdag gearresteerd in Lima, samen met de advocaten van de gemeenschap, de broers Frank en Jorge Chavez, zei de politie in een verklaring. Het was niet meteen duidelijk wie de wettelijke vertegenwoordigers zijn voor Rojas en de gebroeders Chavez.

Frank Chavez en Rojas hebben eerder beschuldigingen van vertegenwoordigers van de mijnbouwindustrie ontkend, dat de wegblokkade erop gericht was illegaal of onterecht geld van MMG veilig te stellen.


Fuerabamba zei, dat MMG de weg op zijn landbouwgrond zonder toestemming heeft aangelegd en dat de regering het vorig jaar illegaal tot nationale snelweg heeft gemaakt om MMG te helpen, dat wordt gecontroleerd door China Minmetals Corp Ltd., eigendom van de staat.

De regering en MMG ontkennen de beschuldigingen. Rojas vertelde persbureau Reuters deze maand dat Fuerabamba MMG vroeg om 40 miljoen zolen ($ 12 miljoen) voor de rechten om de weg te gebruiken.

De arrestaties kwamen, omdat de gesprekken tussen de drie partijen een patstelling bereikten. De regering had een einde van de blokkade geëist voordat ze verder zou ingaan op de eisen van de gemeenschap. MMG zei, dat het de beslissingen van het Peruaanse rechtssysteem respecteert en open stond voor dialoog. Zij herhaalde, dat de wegblokkade de uitvoer van koper had stopgezet, maar dat de productie nog niet was gestopt.

Las Bambas had in 2018 een productie van ongeveer 385.000 ton. Fuerabamba, een Quechua-sprekende gemeenschap die eens dieren hield in de zuidelijke Andes van Peru, werd eerder dit decennium verplaatst naar een nieuwe stad nabij Las Bambas, zodat de mijn kon worden gebouwd.


Fuerabamba heeft MMG herhaaldelijk beschuldigd van het niet nakomen van haar verplichtingen in de verhuizingsovereenkomst. Begin februari kampeerden leden van de gemeenschap langs een stuk van de weg op hun landbouwgrond om MMG's vrachtwagens met koperconcentraten te blokkeren naar de haven van Matarani aan de Pacifische kust van Peru.

Voormalig president van Fuerabamba, Alfonso Vargas, zei vrijdag telefonisch dat de blokkade zou voortduren ondanks de arrestaties. Als onderdeel van dezelfde operatie zei de politie, dat ze twee anderen hadden gearresteerd en dynamiet, geweren en kogels uit 12 eigendommen in Lima en de regio Apurimac, waar Las Bambas ligt, had in beslag genomen. De politieverklaring specificeerde niet van wiens eigendom de wapens zijn of hoe ze verband hielden met de vermeende afpersing.

(Suriname Mirror/El Comercio/Reuters/RPP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten