zondag 3 februari 2019

Vicepresident van Brazilië steunt 'recht van vrouwen om te beslissen' over abortus


(Bron foto: José Cruz-Agência Brasil)
Human Rights Watch: 'Regering-Bolsonaro moet reproductieve rechten beschermen' 


De Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão steunt openlijk het recht van een vrouw om te beslissen om abortus te laten plegen, in een interview dat vrijdag 1 februari 2019 in O Globo werd gepubliceerd. 

Mourão stelde de kwestie van abortus aan de orde nadat hem een ​​vraag over geslacht werd gesteld, waarin hij uitlegde dat wanneer een vrouw of meisje zwanger is van verkrachting of niet voor een kind kan zorgen, '... dan moet de vrouw misschien vrij zijn om te komen zeggen: Ik moet een abortus hebben.'

Hij verduidelijkte, dat het zijn mening was als een burger, en niet als een lid van de regering, dat abortus 'een persoonlijke beslissing' is.

Abortus is illegaal in Brazilië, behalve in gevallen van verkrachting, indien nodig om het leven van een vrouw te sparen, of wanneer de foetus lijdt aan anencefalie - een fatale aangeboren hersenaandoening.

Veel vrouwen en meisjes hebben geen andere keus dan zich te wenden tot clandestiene, vaak onveilige methoden om ongewenste zwangerschappen te beëindigen. Naar schatting één op de vijf vrouwen in Brazilië heeft op 40-jarige leeftijd een abortus gehad - de overgrote meerderheid van deze abortussen gebeurt clandestien.

De positie van Mourão was verrassend en bemoedigend en komt van een prominent lid van de nieuwe regering van Jair Bolsonaro. Bolsonaro heeft gezegd, dat hij een veto zou uitspreken voor elke wetsvoorstel dat door het Congres wordt goedgekeurd en die de toegang tot abortus uitbreidt. Zijn controversiële keuze om de evangelische predikant Damares Alves te benoemen - die in december zei dat ze Brazilië 'vrij van abortus' wilde hebben - als Mensenrechten-minister verontrust veel seksuele- en reproductieve-rechten activisten.

Tegen deze achtergrond brachten de woorden van Mourão enige hoop dat er ambtenaren bereid kunnen zijn om het recht van een vrouw om te beslissen over abortus te verdedigen. Mourão moet zijn woorden in daden omzetten door binnen de Bolsonaro-regering te werken, niet alleen om zich te verzetten tegen verdere beperkingen van het keuzerecht van vrouwen, maar ook om de toegang tot veilige en legale abortus uit te breiden.

Het is tijd voor vrouwen in Brazilië om te kunnen beslissen over hun lichaam en leven.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten