zondag 3 februari 2019

Amerikaanse president Donald Trump: 'Amerikaanse militairen naar Venezuela sturen een optie'

Maduro stelt nog dit jaar vervroegde parlementsverkiezingen voor

Venezolaanse president zinspeelt op burgeroorlog: 'Mensen in fabrieken, universiteiten en andere kringen bereiden zich voor op gevechten'


Amerikaanse militairen naar Venezuela sturen, is volgens de Amerikaanse president Donald Trump 'een optie', zei hij zondag 3 februari 2019 in een interview met de zender CBS. Trump zei in het televisieprogramma Face the Nation ook, dat hij een aantal maanden geleden een verzoek van de Venezolaanse president Nicolás Maduro voor een ontmoeting had afgewezen, omdat 'we al te ver in het proces zitten'. 

'Ik denk dat het proces zich nu ontvouwt - zeer, zeer enorme protesten', gaf Trump als commentaar op de massale protestacties tegen Maduro die ook dit weekend in Venezuela plaatsvinden.


De VS erkent - net als de Europese Unie en de meeste landen van de zogenoemde Lima-groep - de herverkiezing van Maduro niet, omdat de stembusgang niet eerlijk zou zijn verlopen.

De internationale steun gaat uit naar Juan Guaidó, de zelfbenoemde interim-president.

De internationale druk op Maduro is de laatste dagen erg toegenomen. Frankrijk heeft de leider een ultimatum gesteld: als hij niet voor zondag middernacht nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijft, zullen de Fransen accepteren dat Guaidó dat doet. De Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau heeft dat zondag tegen Franse media gezegd.


Maduro heeft zaterdag al wel voorgesteld nog dit jaar vervroegde parlementsverkiezingen te houden, maar dat is voor Frankrijk niet voldoende. De socialistische leider probeerde met de toezegging de dreiging te bezweren die Guaidó voor hem vormt. Eigenlijk zouden de Venezolanen pas in 2020 naar de stembus gaan om een nieuwe Nationale Assemblee te kiezen.

Maduro heeft enkele uren voor de deadline verstrijkt om vervroegde verkiezingen in Venezuela uit te roepen. In een interview heeft hij gezinspeeld op een mogelijke burgeroorlog. 'Alles hangt af van de graad van waanzin en agressiviteit van de noordelijke imperialisten en hun westerse bondgenoten', zegt Maduro in een interview.

'We leven gewoon in ons land en vragen dat niemand zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden. We bereiden onszelf voor om ons land te verdedigen.' Hij voegde daaraan toe dat mensen in fabrieken, universiteiten en andere kringen zich voorbereiden op gevechten.


(Suriname Mirror/Nu.nl/YouTube/Belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten