zondag 3 februari 2019

Vijf doden door griepgolf in Suriname

Influenza A H1N1-virus heerst, gezondheidsdiensten en regering slaan alarm


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid bevestigt vandaag, zondag 3 februari 2019, op Starnieuws dat de griepgolf levens eist. Vijf personen zijn de afgelopen dagen overleden aan ernstige verschijnselen, veroorzaakt door de griep. De situatie wordt volgens de bewindsman nauwkeurig in de gaten gehouden. 

Hij zal met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO/PAHO afstemmen over het vaccineren van kwetsbare groepen, onder wie ouderen.

Afgelopen week is alarm geslagen door Volksgezondheid, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, de ziekenhuizen en de Regionale Gezondheidsdienst over de toename van het aantal gevallen van mensen met griepverschijnselen. Keel en neus uitstrijkjes van opgenomen én poliklinische patiënten hebben aangetoond dat het om het welbekende influenza A H1N1 virus gaat.

De bewindsman zegt, dat er elk jaar een griepgolf is, waaraan mensen overlijden. Vaccinatie kan helpen om mensen te beschermen, maar aan de andere kant kunnen er weer bijverschijnselen optreden. Wat het beste kan gebeuren, zal de afstemming met PAHO uitwijzen, zegt de minister.

'Het influenza A H1N1- virus kan dodelijk zijn voor personen met een verminderde weerstand. Kinderen jonger dan vijf jaar zijn sowieso kwetsbaarder, omdat hun weerstand nog niet voldoende ontwikkeld is. Ook mensen boven de zestig jaar zouden vanwege hun afnemende weerstand extra voorzichtig moeten zijn. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte', zegt voedseltechnoloog en handhygiënedeskundige Ricky Stutgard.

'Ik denk bijvoorbeeld aan mensen met hart- en vaatziekten, suikerziekte, kanker en mensen die herstellende zijn van een ziekte. Het kan dus voorkomen dat je heel ziek bent geweest, je bent aan de beterende hand, iedereen zegt: ‘Yu bigin’ luku bun baka en bam! Dan krijg je zo een virusinfectie. En dan kan dat wel dodelijk zijn', waarschuwt Stutgard.

Mensen die ook extra vatbaar zijn, zijn personen die werken in een omgeving waar veel mensen grieperig zijn.

'Ik denk aan ziekenhuizen, waar je vaak genoeg zieke mensen krijgt, en dan kan het zo zijn, dat als je niet de nodige voorzichtigheid betracht, dat je ziek kan worden. Wat ontzettend belangrijk is, in het geval van dit virus, is handhygiëne. Hygiëne is belangrijk, maar handhygiëne is van eminent belang. Als we in voldoende mate onze handen reinigen en desinfecteren, dan is de kans klein dat je jezelf blijft infecteren en anderen besmet. Als je je handen niet in voldoende mate gereinigd en gedesinfecteerd hebt, ga niet met je vingers aan je ogen, neus, mond, oren en geslachtsdelen, want een virus heeft de slijmvliezen nodig om in het lichaam binnen te komen. Met dat soort zaken moeten we rekening houden.'

H1N1 werd voor het eerst ontdekt in april 2009 bij een tienjarig meisje in Californië. Het werd in juni 2009 uitgeroepen tot wereldwijde pandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, eentje die uiteindelijk in augustus 2010 ten einde liep.

In Mexico heeft de Mexicaanse griep sinds april 2009 zeker 125 mensenlevens geëist. De Verenigde Staten kennen het meeste aantal overlijdens: 263. Op 20 juli 2009 waren wereldwijd 136.432 bevestigde besmettingen en 765 doden. Volgens de WHO zijn er wereldwijd anno augustus 2010 meer dan 18.000 mensen overleden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten