zaterdag 2 februari 2019

Hoogste Venezolaanse generaal betuigt steun aan interim-president Juan Guaidó - 'De overgang naar de democratie is op handen'

'90 Procent van het leger is tegen Maduro'

Twee legervliegtuigen staan paraat om Maduro in geval van nood te helpen'


De hoogste Venezolaanse generaal betuigt zijn steun aan interim-president Juan Guaidó. In een video verklaart Francisco Yánez, dat '90 procent van het leger tegen Maduro' is. 'Twee legervliegtuigen staan paraat om Maduro in geval van nood te helpen', klinkt het.

Yánez is daarmee de tweede hoge militair die zijn steun geeft aan de oppositie tegen zittend president Nicolás Maduro. Eerder liep een kolonel van het ministerie van Defensie over naar de Verenigde Staten.

Luchtmachtgeneraal Yánez is de hoogste in rang die het regime laat vallen. Hij roept in de videoboodschap andere militairen op om Guaidó te steunen. 'Ik informeer u dat ik de dictatoriale autoriteit van Nicolas Maduro niet meer erken en dat ik afgevaardigde Juan Guaido als president van Venezuela erken', zegt de officier die zich afficheert als directeur van de strategische planning bij de luchtmacht. Hij komt in grote problemen als hij niet meer op de volledige steun van het Venezolaanse leger kan rekenen. Of dat nog zo is, weet niemand.



De verklaring kwam enkele uren voordat de oppositie weer de straat optrok om het opstappen van Maduro te eisen. In Caracas kwamen meer dan 100.000 mensen op straat. Guaido zei hen dat 'verandering' in Venezuela 'zeer, zeer nabij' is en dat er de komende dagen humanitaire hulp zal aankomen, waarbij hij het leger vroeg die te laten passeren.

Hij verwelkomde ook de ommezwaai van de luchtmachtgeneraal en voegde eraan toe: 'Iedere functionaris die de zijde van de Grondwet kiest is welkom'.

Vijf kilometer daarvandaan demonstreerden tienduizenden andere mensen om de twintigste verjaardag van de revolutie te vieren en hun steun aan Maduro uit te spreken. De machtsstrijd in Venezuela lijkt de wereld dertig jaar terug te katapulteren in de tijd. De VS en hun bondgenoten staan weer lijnrecht tegenover Rusland en zijn kompanen van weleer.


Vorige week verklaarden de belangrijkste generaals en ook de minister van Defensie nog 'vierkant achter president Maduro' te staan. ‘Interim-president’ Guaidó noemden ze een 'handlanger in een Amerikaans complot om een staatsgreep te plegen'.

Yánez sprak vanaf een onbekende locatie. 'De overgang naar de democratie is op handen', klonk het. Hij liet bovendien uitschijnen dat de luchtmacht twee legervliegtuigen paraat moet houden 'om Maduro in geval van nood te helpen vluchten'.

(Suriname Mirror/El Nacional/Version Final/AD/YouTube/Twitter/Los Tiempos)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten