dinsdag 12 februari 2019

Venezolaanse president Maduro vindt regering-Trump een 'bende extremisten'

'Humanitaire hulp is list om Amerikaanse militaire interventie en staatsgreep te rechtvaardigen'


De Venezolaanse president Nicolas Maduro beschuldigt de Trump-regering ervan dat ze een 'bende extremisten' is die Venezuela wil overnemen. In een provocerend interview met de Britse zender BBC zegt Maduro de Amerikaanse humanitaire hulp aan wanhopige Venezolanen te blokkeren, omdat het een list is om Amerikaanse militaire interventie en een staatsgreep te rechtvaardigen. 

'Ze zijn oorlogszuchtig om Venezuela over te nemen', vertelde hij het Britse nieuwscentrum.



De veiligheidsdiensten van Maduro hebben voedsel, medische benodigdheden en hygiënekits aan de grens met Venezuela geblokkeerd- ondanks een hongerende bevolking en een groot tekort aan basisgoederen in het land.

Maduro beweert in het BBC-interview, dat Venezuela niet aan 'iemand hoeft te smeken' en genoeg middelen heeft om 'aan alle behoeften van mijn mensen te voldoen'.

Amerikaanse functionarissen hebben het besluit van Maduro veroordeeld. 'Door autoritarisme, corruptie en incompetentie hebben Nicolás Maduro en zijn kleptocratische regime een enorme humanitaire crisis veroorzaakt, zowel in Venezuela als in heel Amerika', zei Republikein Eliot Engel, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, in een verklaring dinsdag. 'Nu, meneer Maduro heeft ervoor gekozen om zijn eigen mensen verder uit te hongeren.'

Maduro staat onder toenemende internationale druk om het presidentschap op te geven. De VS en een aantal andere landen hebben Maduro's presidentschap onwettig verklaard en erkennen oppositieleider Juan Guaido, voorzitter van de Nationale Assemblee, als interim-president van Venezuela.

De Trump-regering heeft ook zware economische sancties opgelegd aan de Venezolaanse olie-industrie in een poging om de inkomsten voor Maduro's wrede regime te blokkeren. President Donald Trump heeft gezegd dat 'alle opties' op tafel liggen om Maduro af te zetten. Maar, het Witte Huis heeft voor het grootste deel de nadruk gelegd op sancties en diplomatieke druk op militaire interventies.

Maduro zei tegen de BBC zei, dat hij hoopt, 'dat deze extremistische groep in het Witte Huis wordt verslagen door een krachtige wereldwijde publieke opinie'. Hij noemt de VS een 'imperium' en zei dat Trump de 'belangen van extreem-rechts' vertegenwoordigt. Hij leek Trump zelfs te beschuldigen van gemotiveerd te zijn door racisme in zijn benadering van Venezuela.

(Suriname Mirror/BBC/USA Today/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten