dinsdag 12 februari 2019

Cocaïne-zaak tegen Belg en Nederlander, actief in top powerboatracen, voor rechter in Brugge, België

Verdachten zijn eigenaren van twee boten waarmee cocaïne werd opgepikt op zee

Achter een valse wand in vissersboot werd in mei 2017 in Oostende 1.538,2 kilo cocaïne aangetroffen


In de Brugse rechtbank zijn maandagmiddag 11 februari 2019 de pleidooien van start gegaan in het dossier rond een vissersboot met anderhalve ton cocaïne, die in 2017 werd aangetroffen in de Oostendse haven. Nico H. (58) - powerboatracer en eigenaar van de bewuste Bounty II (de Bounty II was afgeschreven als vissersschuit en werd alleen af en toe gebruikt voor korte zeetrips met hengelaars) - hangt als leider 10 jaar cel boven het hoofd, maar de hoofdverdachte vraagt vrijspraak. 'Hij moet hoogstens op fiscaal gebied wat bijgeschoold worden', aldus zijn advocaat Sven Mary. 

'Binnenkort wordt een partij cocaïne uit Zuid-Amerika voor de Belgische kust gedropt. De drugs zullen met snelle motorboten opgehaald worden door Nico H. en Marnix V.R.' Die info kwam op 10 november 2015 binnen bij de politie. Het gerecht beslist meteen alle middelen in te zetten en start telefoontaps, observaties en een patrimoniumonderzoek op rond beide mannen.

Oostendenaar Nico H. (58) behoort op dat moment tot internationale top in het powerboatracen. Samen met z’n Nederlandse zakenpartner Marnix V.R. (53) uit Almere is hij eigenaar van twee boten, waarmee volgens het Openbaar Ministerie gedropte pakketten cocaïne werden opgepikt op zee. Eind januari 2016 spoelde in Westkapelle, net over de Nederlandse grens, 350 kilo coke aan. Een dag eerder had een van de schepen van H. en V.R. een vreemd vaarpatroon vertoond. Het gerecht vermoedt dat het toen al om een mislukte drop-off ging.

H. en V.R. bleken te leven van enorme cashstortingen op hun rekeningen. H. investeerde grote bedragen in de aan- en verkoop van boten. Zijn vrouw kocht met het geld onder meer een Ferrari 430 Scuderia aan.

Op 6 mei 2017 vertrok de Bounty II naar Kaapverdië, waar hij aanmeerde in de haven van Mindelo. Bij terugkomst in Oostende levert een eerste zoektocht aan de Hendrik Baelskaai aanvankelijk niets op. Vijf dagen later was het bij een tweede controle wel prijs. Achter een valse wand in het schip troffen de speurders 1.538,2 kilo cocaïne aan, verpakt in 65 zakken. De drugs hadden een straatwaarde van liefst 225 miljoen euro. Volgens het gerecht hielp H. onder meer mee bij de plaatsing van de valse wand. De Oostendenaar verkocht zijn boot voor het vertrek naar Kaapverdië aan de bvba ’t Kapoentje, maar dat was volgens het Openbaar Ministerie een schijnconstructie.

Hoewel veel elementen in de richting van Nico H. wijzen, beweert de powerboatracer dat hij niets afwist van de drugssmokkel. 'Als dat wel het geval was, hebben we te maken met een volstrekte randdebiel', pleitte z’n advocaat Sven Mary. 'De verkoop van de Bounty II was, op enkele administratieve zaken na, volledig afgehandeld. Waarom zou mijn cliënt die boot laten vertrekken, als alle papieren aan boord nog in zijn richting wezen? Een dag voor het vertrek vroeg hij aan Marnix V.R. nog waar de Bounty II heen zou gaan. De leider van een drugsbende zou daar toch van op de hoogte zijn geweest?'

Toen een jaar na de start van het onderzoek nog steeds geen sprake was van een drugslevering, werd het onderzoek zes maanden ‘on hold’ gezet. 'De taps en observaties werden al die tijd stopgezet, tot het vertrek van de Bounty II. In die periode is het helemaal niet duidelijk wat er gebeurd is met die boot en waarom hij net op 6 mei naar Kaapverdië moest vertrekken.' 

'Mijn cliënt is naar Mindelo getrokken, omdat de politie voor een controle op z’n boot was binnengevallen. Hij was immers nog eigenaar. En die valse wand? Die werd samen met de vloer van de boot opnieuw aangelegd, omdat er problemen waren met de stabiliteit. Die valse wand werd voorzien, omdat erachter dieselopslag moest komen. Nico H. heeft zich allerminst gedragen als de leider van een drugsbende. Het enige wat hem kan verweten worden, is dat hij het niet nauw nam met vennootschapsregels. Hij zou op fiscaal gebied wat moeten bijgeschoold worden.'

Nico H. hangt als leider 10 jaar cel boven het hoofd. Zijn advocaat Sven Mary wees tijdens z’n pleidooi enkele keren met een beschuldigende vinger naar Marnix V.R. De raadsman van de Nederlander komt vandaag, dinsdag 12 februari 2019 aan het woord, net als die van de vrouw van Nico H. en enkele andere betrokkenen.

(Surriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Nieuwsblad)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten