dinsdag 12 februari 2019

Minister Hoefdraad niet van zins managementteam bij Douane te vervangen

'Quick scan uitgevoerd door een werkgroep geeft geen reden tot actie team te ontlasten'

'Onderzoek werkgroep heeft wel uitgewezen dat er enige mutaties moeten plaatsvinden'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën peinst er niet over om het managementteam bij de Douane te vervangen. Dat heeft hij de Douanebond vorige week per brief laten weten. De bewindsman stelt dat de quick scan die is uitgevoerd door een werkgroep die hij had ingesteld, hem geen reden geeft 'om het managementteam te ontlasten uit hun functie'. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 12 februari 2019.

Eind vorig jaar had de Douanebond per brief de minister gevraagd om het managementteam met onmiddellijke ingang te vervangen omdat de werkrelatie ernstig was verstoord. Teamleider August van Lobbrecht zou medewerkers onbeschoft en onheus behandelen en als onbekwaam betitelen met als gevolg dat de bond geen samenwerking met hem wilde.

Hoefdraad stelt, dat hij in een gesprek Van Lobbrecht een gedetailleerd plan van aanpak aan de interim-douanechef heeft gepresenteerd. Dit plan zal de komende vijftien maanden worden uitgevoerd. Er komen binnenkort nog meer veranderingen. Zo is het Douaneakkoord aan herziening toe. De veranderingen zullen door de bond met het managementteam besproken moeten worden, stelt de bewindsman.

Daarnaast zal de Centrale Landsaccountantsdienst, Clad, samen met een accountantsbureau binnenkort een forensisch onderzoek bij de douane instellen. De Clad zal voorts belast worden met het opzetten van een internal auditing en risk managementafdeling. Het onderzoek van de werkgroep heeft ook uitgewezen dat er 'enige mutaties moeten plaatsvinden', informeert Hoefdraad de Douanebond.

Op korte termijn dient het managementteam met een voorstel te komen ten aanzien van het totale mutatiebeleid bij de dienst. Hoefdraad heeft ook ingegrepen bij het Asycuda-systeem. Met onmiddellijke ingang is dit systeem overgenomen en onder beheer gesteld van een functionaris van ICT-Gov.

'Het ontbreken van de administratieve organisatie en interne controleprocedures bewerkstelligen een ongewenste ruimte voor een ondeugdelijke taakuitvoering van de douaneambtenaren', geeft de minister als reden aan. Hij kondigt verder aan dat negen 'scanners' op verschillende plekken zullen worden geïnstalleerd. Daarbij zal personeel getraind worden om de apparatuur te kunnen bedienen.

De bewindsman deelt verder mee dat de bond nog geïnformeerd zal worden over 'een beter beloningsmodel binnen het korps'. De minister heeft het managementteam ook gevraagd 'om op een correcte wijze naar de ambtenaren toe te handelen'. Omgekeerd verwacht hij hetzelfde van de douaneambtenaren. De bewindsman dringt er bij het bondsbestuur op aan, dat indien er zich incidenten voordoen deze schriftelijk aan hem gerapporteerd dienen te worden.

Hoefdraad: 'Ik wil wederom benadrukken dat ik binnen alle departementen van mijn ministerie een correcte bejegening van medewerkers door de leiding en omgekeerd vereis. Dit te allen tijde en onder alle omstandigheden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten