dinsdag 12 februari 2019

Rechtbank in Brooklyn, New York: Mexicaanse drugscrimineel ’El Chapo’ schuldig aan alle tien aanklachten

Meest gevreesde drugsbaas van Mexico schuldig aan drugshandel, moord, martelingen, witwassen en het leiden van het Sinaloa kartel



De Mexicaanse drugscrimineel Joaquín ’El Chapo’ Guzmán (61) is tijdens het proces dat tegen hem loopt in de Verenigde Staten vandaag, dinsdag 12 februari 2019, schuldig bevonden aan het leiden van een smokkel-imperium van industriële schaal. Dat melden onder andere de persbureaus AP en Reuters. 

Een gevangenisstraf is nog niet bekend. Mogelijk belandt de drugscrimineel levenslang in de gevangenis.

De anonieme jury - bestaande uit zeven vrouwen en vijf mannen - vindt de meest gevreesde drugsbaas van Mexico schuldig aan alle tien de aanklachten, waaronder grootschalige drugshandel, moord, martelingen, witwassen van geld en het leiden van een criminele organisatie, namelijk het Sinaloa kartel. Dat lichtte de jury zojuist toe in de rechtbank in Brooklyn, New York.



De aanklagers hebben met duizenden documenten en een grote hoeveelheid beeldmateriaal en getuigenissen betoogd, dat Guzmán de meedogenloze baas is geweest van het wrede drugskartel van Sinaloa, genoemd naar de gelijknamige Mexicaanse deelstaat in het noordwesten van het land, een gevreesd drugsimperium dat ook in verband wordt gebracht met talloze moorden.


De drugsbaron werd gearresteerd in januari 2016, nadat hij eerder uit een zeer zwaarbewaakte gevangenis kon ontsnappen via een tunnel. Daarna kon hij vijf maanden voortvluchtig blijven. Het proces duurde drie maanden.


Tijdens het proces werden details besproken die stuk voor stuk een filmscript op zichzelf hadden kunnen zijn, over gruwelijke moordpartijen, cocaïne in jalapeno-blikjes, een naakte ontsnapping, politieke afrekeningen en omkoping. Zo zou onder meer ex-president Enrique Peña Nieto zijn omgekocht met 100 miljoen dollar.

Ook zou El Chapo routinematig 13-jarige meisjes, soms nadat ze waren gedrogeerd, hebben verkracht. Volgens een persoonlijke secretaresse zag hij ze als ’vitamines’.


(Suriname Mirror/USA Today/AD/El Pais/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten