vrijdag 15 februari 2019

Parlementen van Suriname, Curaçao, Aruba en St. Maarten tekenen concept-Contactplan

Sinds 2009 was er geen officiële parlementaire samenwerking meer


De parlementen van Suriname, Curaçao, Aruba en St. Maarten hebben gisteren met de ondertekening van een concept-Contactplan de stilgevallen samenwerking formeel hervat. Het plan moet nog door de respectieve volksvertegenwoordigingen worden goedgekeurd. De hernieuwde samenwerking kwam op initiatief van Assemblee-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 15 februari 2019. 

Vertegenwoordigers van de vier parlementen hebben de afgelopen dagen overleg met elkaar gevoerd. Hoewel er sinds 2009 geen officiële parlementaire samenwerking meer was, steunden de landen elkaar op andere gebieden. Zo stelde Suriname agenten van het Korps Politie Suriname in de gelegenheid om in St. Maarten als politieagent aan de slag te gaan na de zware orkanen in 2017 en een grote behoefte aan politieagenten was ontstaan.

De onderlinge samenwerking tussen de vier landen is gewoon doorgegaan, merkte Sarah Wescot-Williams, voorzistter van het parlement van St. Maarten op. 'Dergelijke exchanges hebben gewoon plaatsgevonden. Het is goed om dat naar het parlementsniveau te tillen en dat hebben wij nu gedaan met deze bijeenkomst', stelde ze.



In een gezamenlijke verklaring stellen de vier voorzitters, dat de afgelopen dagen de samenwerking op verschillende gebieden zoals agrarische sector, handel, toerisme, onderwijs, arbeid, sport, cultuuruitwisseling en innovatie, terwijl ook het belang van het milieu en rampenbestrijding is besproken.

Het overleg over de wederopstart van het Contactplan heeft geresulteerd in het besluit, dat samenwerking op parlementair niveau zal worden voortgezet, waartoe een concept-Contactplan is ondertekend, dat aan de respectieve parlementen zal worden voorgelegd ter bekrachtiging.

'De besprekingen over de samenwerking tussen de landen hebben meer inzicht gegeven aan de delegaties in de specifieke behoeften en mogelijkheden tot bijdrage van onze landen aan elkaars economische en maatschappelijke ontwikkeling. De veldbezoeken hebben bevestigd, dat intensievere economische samenwerking voor onze landen wederzijdse voordelen kan hebben. De inzichten ten aanzien van deze samenwerkingsmogelijkheden zullen aan de regeringen van de landen worden voorgelegd', luidt een passage uit de verklaring.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten