vrijdag 15 februari 2019

Honderden demonstranten protesteren bij het kantoor van nutsbedrijf EPM in Medellin, Colombia

'EPM heeft de Cauca-rivier gedood in reeks onregelmatigheden in hydrodamproject Hidroituango'


Honderden demonstranten scandeerden bij het kantoor van EPM (Empresas Públicas de Medellín), dat het openbare nutsbedrijf van Medellin 'een dief' is en lieten dode vissen achter op de treden van het gebouw donderdag 14 februari 2019 als reactie op een milieuramp die het bedrijf eerder deze maand veroorzaakte.

Volgens de activisten 'heeft EPM de Cauca-rivier' gedood in een reeks onregelmatigheden in het hydrodamproject van Hidroituango die tot onderzoek hebben geleid tegen de CEO van het bedrijf en meerdere lokale toppolitici.


'Ze weten niet wat een rivier is. Ze zeggen dat sinds ze het water hebben teruggebracht, er niets gebeurd is - leugens', schreeuwde Isabel Christina Zuleta, een gemeenschapsleidster uit de stad Ituango, naar een boze menigte voor het hoofdkantoor van EPM.

Zuleta's organisatie, Rios Vivos, eist dat EPM onmiddellijk alle informatie over de levensvatbaarheid en infrastructuurintegriteit van het project vrijgeeft aan de gemeenschappen in gevaar als de dam instort.

Donderdag waren er protesten in 13 steden in het hele land waaronder Bogota, Medellin, Cali en Bucaramanga.


Water keert langzaam terug naar de op een na grootste rivier van Colombia, maar de angst voor een dambreuk blijft bestaan. Op 5 februari besloot EPM de voorlopige waterafvoer te sluiten om te voorkomen dat druk de integriteit van de damstructuur zou beschadigen. Binnen 24 uur begonnen riviergemeenschappen te melden dat de rivier vrijwel was opgedroogd.

Veel plaatsen, zoals Puerto Valdivia waar Zuleta vandaan komt, zagen een reductieniveau van 80% in waterniveaus, volgens het Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales (IDEAM).

Meer dan 85.000 vissen werden gedood, meer dan 450.000 gered in de noodsituatie, volgens EPM-statistieken. Vier dagen na de ramp zei EPM, dat de waterstroom terugkeerde naar normale niveaus toen het water in het reservoir van Hidroituango het punt bereikte dat het via de overlaat in de rivier kon worden geloosd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten