vrijdag 15 februari 2019

Leerkrachten Natuur-technisch instituut (Natin) in staking

Natin-leraren ervaren communicatie met waarnemend directeur Bryan Sloote als zeer stroef

Minister Ferrier en president Bouterse nemen niet de moeite om op brief van de BvL te reageren


De leerkrachten op het Natuur-technisch instituut (Natin) zijn vanaf vrijdagmorgen 15 februari 2019 om tien uur in beraad. 'Dat gaat onder andere om de vele problemen die er nu zijn op het Natin, die dringend om een oplossing vragen', zegt Reshma Mangre, voorzitster van de Bond van Leraren (BVL), aldus Starnieuws. Ze geeft aan dat deze problemen reeds maanden aan de gang zijn. 

Een aantal leerlingen is verstoken van onderwijs. Het gaat om de vakken ICT, Microbiologie, Electro, Werktuigbouwkunde, Engels en Wiskunde. Ook het aantal afgesproken lesuren van leraren is weggehaald door de waarnemende directeur.

De BVL-voorzitster zegt, dat de Natin-leraren de communicatie met de waarnemende directeur Bryan Sloote als zeer stroef ervaren. Hierdoor kunnen heel wat problemen binnen de 16 richtingen van de opleiding niet structureel opgelost worden. 'Leraren zijn vreselijk teleurgesteld in de leiding en geven aan dat ze heel gedemotiveerd zijn', stelt Mangre. Ze merkt op, dat als een leerkracht gedemotiveerd is, dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van het onderwijs. Volgens haar hebben de leerkrachten verschillende stappen ondernomen om met de waarnemend directeur te praten, echter zonder succes.

Aan de studenten en de ouders is aangegeven, dat de studenten nu Competentie Gericht Onderwijs (CGO) gaan genieten. Dit gebeurt nu niet volgens Mangre. 'De studenten krijgen regulier onderwijs. En bij regulier onderwijs krijgen de kinderen geen herkansing, wanneer zij een repetitie hebben gemaakt', merkt de BVL-voorzitster op. 'Dit buiten de afspraken om met de studenten en de ouders. Op de vragen van hen kunnen leraren geen antwoord geven, door de stroeve communicatie met de waarnemende directeur.'

Mangre geeft aan, dat op 14 januari een brief is gestuurd met het verzoek om ontvangen te worden naar minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Zij zegt, dat het de bedoeling was om kennis te maken als nieuwe bondsvoorzitster en tegelijkertijd zou van de gelegenheid gebruikt gemaakt worden om over dringende issues met de minister te praten. 'We hebben tot heden geen antwoord ontvangen. We hebben de afgelopen week vrijdag ook een brief gestuurd naar de president. Hierop hebben wij ook geen antwoord ontvangen.'

Mangre zegt, dat dit de druppel was die de emmer heeft doen overlopen. Volgens de bondsvoorzitster hebben de leraren hun zorgpunten en problemen op het Natin op 8 februari bij het Bureau Middelbaar Beroepsonderwijs (BMBO) gedeponeerd. Hierop is nog geen reactie gegeven vanuit het BMBO. 'Vandaar dat ze niet hebben geschroomd contact te maken met hun vakbond, en we hebben ze gezegd dat we ze hierin gaan ondersteunen. De minister zegt altijd dat de leerling centraal staat, maar we merken dat niet. Een aantal leerlingen heeft vanaf het eerste kwartaal tot en met heden geen les gevolgd. Het beraad geldt voor de dependance van Lelydorp, Mottonshoop, Leysweg en de Mr. Jagernath Lachmonstraat. Er wordt tot 10u gewerkt en hierna zijn de leraren in beraad', zegt Mangre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten