vrijdag 15 februari 2019

Acht werknemers Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale aangehouden

Gearresteerde Vale-personeelsleden zagen toe op veiligheid van dam van Brumadinho-mijn


Acht werknemers van de Braziliaanse mijngroep Vale zijn vrijdag 15 februari 2019 in voorlopige hechtenis genomen in verband met de 'honderden' gevallen van 'doodslag' bij de breuk van een dam van Vale eind januari in Brumadinho. Dat heeft het parket van de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais meegedeeld. 

Het gaat om twee directeuren en vier kaderleden van de technische ploegen die instonden voor de veiligheid van de dam van de mijn. De werknemers zijn voor dertig dagen in voorarrest geplaatst:
  • Alexandre de Paula Campanha
  • Artur Bastos Ribeiro
  • Cristina Heloíza da Silva Malheiros
  • Felipe Figueiredo Rocha
  • Hélio Márcio Lopes da Cerqueira
  • Joaquim Pedro de Toledo
  • Marilene Christina Oliveira Lopes de Assis Araújo
  • Renzo Albieri Guimarães Carvalho

Het parket sprak van 'gegronde redenen' wat betreft hun verantwoordelijkheid in 'honderden gevallen van doodslag met verzwarende omstandigheden'. Daarnaast worden ook milieu-inbreuken en valse verklaringen vermeld.

De politie deed ook huiszoekingen en nam documenten in beslag met betrekking tot vier werknemers van het Duitse bedrijf TÜV SÜD, dat in september de stabiliteit van de dam certificeerde. Het gaat om een directeur, een zaakvoerder en twee personeelsleden van het technische departement van het bedrijf.


Op 25 januari brak de dam van een ijzermijn in Córrego do Feijao. Door de dambreuk kwam 13 miljoen kubieke meter modder met residuen vrij die alles meesleurde over een afstand van een tiental kilometer.

Volgens de jongste voorlopige balans kostte de ramp het leven aan 166 mensen, terwijl nog 147 mensen vermist worden.

De ijzermijn is eigendom van Vale, wereldwijd de grootste groep in de ontginning van ijzererts. De CEO van Vale, Fabio Schvartsman, vindt dat de groep niet gesanctioneerd moet worden voor het ongeval.


(Suriname Mirror/g1.globo.com/Belga/Correio Braziliense/BBC/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten