dinsdag 5 februari 2019

Motiva Enterprises in de VS trekt zich onverwacht terug als overname kandidaat Isla-raffinaderij Curaçao

Het afhaken van Motiva is een grote klap voor Curaçao


Motiva Enterprises in de Verenigde Staten is afgehaakt als partij die geïnteresseerd is om de exploitatie van de Isla-raffinaderij over te nemen. Motiva, de naam is nooit officieel bevestigd of ontkend door de regering, gold voor overheids-nv Refineria di Kórsou (RdK) als ‘preferred partner’ en de ideale operator. Het afhaken van Motiva is daarom een grote klap voor Curaçao, aldus  het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 5 februari 2019.

Het land had de hoop gevestigd op dit Amerikaanse bedrijf met honderd procent Saoedi-Arabische aandeelhouders (Aramco).

De grote vraag voor RdK en andere directbetrokkenen is: wat heeft Motiva bewogen zo plotseling van gedachten te veranderen? Want vorige week nog kreeg een Curaçaose delegatie die Houston bezocht stellig de indruk dat de Amerikaanse olieonderneming volop interesse had. Er zou zelfs spoedig een Memorandum of Understanding worden getekend.

Tijdens het bezoek werd onder meer gesproken over het afgeronde onderzoek naar (uitlokking van) omkoping in verband met een andere ‘bidder’. Motiva had volstrekte helderheid geëist en vooral dat uitgesloten is dat zij er ook maar iets mee te maken heeft. Toch kwam twee dagen later het bericht dat de voorkeurskandidaat zich terugtrekt uit het ‘Poject- Arawak’ om een nieuwe exploitant aan te trekken.

De vertraging, mede als gevolg van het interne onderzoek naar onregelmatigheden bij RdK ten tijde van de voor ontslag voorgedragen directeur Roderick van Kwartel, speelt een grote rol. Ook lijkt het erop dat zich voor Motiva andere kansen voordoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten