dinsdag 5 februari 2019

Braziliaanse Agência Nacional de Mineração gaat dagelijkse inspecties uitvoeren in stroomopwaartse dammen

(Bron foto: Governo do Espírito Santo)
'Het doel is om te proberen te begrijpen wat kan worden verbeterd'


Terwijl het dodental van de mijntragedie in Córrego do Feijão (Brumadinho) is opgelopen tot 134 personen, heeft het Braziliaanse Agência Nacional de Mineração (ANM) aangekondigd dat het dagelijkse inspecties zal vereisen in stroomopwaartse dammen zoals die van Brumadinho en Mariana. Volgens ambtenaren worden nog 199 mensen vermist.

'We hebben het gevoel dat sommige parameters niet worden opgenomen voor onze analyse. Voor stroomopwaartse dammen, gebouwd in de jaren 1970, is er iets dat gebeurt en er is iets dat we niet meten', zei ANM regiomanager Janio Alves Leite in een tv-interview met Rede Globo op maandag 4 februari 2019.



'Het doel is om te proberen te begrijpen wat kan worden verbeterd, met het doel mogelijke veranderingen in de stabiliteit van de structuren te voorzien', voegde Leite eraan toe.

De aanvankelijke verwachting was, dat de inspectie alleen in de staat Minas Gerais plaatsvond, waar in iets meer dan drie jaar twee dammen zijn gebroken die duizenden tonnen modder het platteland in stuwden, hele steden bedolven, het milieu op grote schaal beschadigden en honderden mensen het leven kostte. Het bureau besloot echter om de vastberadenheid voor het hele land uit te breiden.


Volgens ambtenaren zullen mijnbouwbedrijven die verantwoordelijk zijn voor 88 stroomopwaartse dammen in Brazilië een brief ontvangen met wijzigingen in de regels voor het bekendmaken van de resultaten van structuurinspecties. Bedrijven die hun inspectieresultaten elke 15 dagen rapporteerden, zouden nu dagelijks de informatie over het geïntegreerde management- en beveiligingssysteem van hun dammen moeten vrijgeven.

Alleen al in Minas Gerais hebben negentien mijnbouwbedrijven stroomopwaartse dammen die lijken op die van Córrego do Feijão mijn in Brumadinho, die op 25 januari brak, en Mariana die in november 2015 brak. Beide mijnen zijn in handen van Vale, een van 's werelds grootste mijnreuzen .

Vorige week gaf het staatssecretariaat voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (SEMAD, Secretaria de Estado de Meio Ambiente e Desenvolvimento Sustentável) mijnbouwbedrijven een termijn van twee jaar om alle stroomopwaartse damstructuren te sluiten.


(Suriname Mirror/The Rio Times/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten