dinsdag 5 februari 2019

Jairam: 'Welk nut zal FAO-kantoor hebben zonder adequaat landbouwbeleid?'

'Van belang is nu dat er een adequaat landbouwbeleid geïmplementeerd wordt'


Soedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens adviseur van het hoofdbestuur van de VHP, plaatst vraagtekens achter de opstelling van Yldiz Pollack-Beighle, minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). De minister heeft bij het beleefdheidsbezoek van Reuben Robertson, vertegenwoordiger van de Food and Agriculture Organisation (FAO), gewezen op de potentie van Suriname als voedselschuur van de Caribische regio en heeft daarbij gepleit voor een FAO-kantoor in Suriname.

'Ik denk eerder dat we onze eigen regering bewust moeten maken over de agrarische potentie in plaats van anderen dat wijs te maken. Welk nut zal zo een FAO-kantoor hebben terwijl er niet eens een adequaat landbouwbeleid aanwezig is?', zegt Jairam maandag 4 februari 2019 in het Dagblad Suriname.

Hij doelt op de recente ontwikkelingen, zoals het doodbloeden van het Agrarisch Kredietfonds (AKF), het ontbreken van faciliteiten ter ondersteuning van de agrarische productie en het hanteren van een lage padieprijs.

Jairam voert aan dat FAO als voornaamste taak heeft het garanderen van voedsel en voedselveiligheid voor de wereldbevolking. Aangezien dergelijke zaken in beginsel een aangelegenheid is van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), vindt Jairam het frappant dat BuZa zich daarmee associeert.

In zijn optiek is het opzetten van een FAO-kantoor niet de succesbepalende factor. 'Ook zonder een kantoor is het mogelijk om goede zaken te doen met FAO. Van belang is nu dat er een adequaat landbouwbeleid geïmplementeerd wordt. Als de regering de agrarische sector serieus neemt, zal FAO zelf belangstelling krijgen om zich in Suriname te vestigen', aldus Jairam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten