dinsdag 5 februari 2019

Belfort (ABOP): ‘President Bouterrse verschuilt zich achter minister Soerdjan van LVV'

'Hij liegt en verschuilt zich achter een minister, dat siert een president niet'

'Het staatshoofd heeft een dikke vinger in de pap voor wat betreft deze fabrieksschepen'


Met het weigeren duidelijkheid te verschaffen over de zes Chinese hektrawlers in Surinaamse wateren en deze zaak te verwijzen naar minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft president Desi Bouterse de Grondwet genegeerd. Tot deze conclusie komt ABOP-parlementariër Edward Belfort. 

'Artikel 90 lid 2 van de Grondwet spreekt boekdelen. De president is verantwoording verschuldigd aan het parlement. Maar. deze president verschuilt zich achter de minister van LVV. Hij liegt en verschuilt zich achter een minister. Dat siert een president niet', zegt Belfort maandag 4 februari 2019, in het Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat het staatshoofd een dikke vinger in de pap heeft voor wat betreft deze fabrieksschepen, waardoor geen enkele autoriteit deze buitenlanders uit de Surinaamse wateren heeft kunnen verdrijven.

Twee brieven waarin eerst de ontheven LVV-directeur Djoemadie Kasanmoesdiran de toezegging deed voor de vergunningen en later ook een brief van Soerdjan, waarin hij op 16 november 2018 ROS National Fishery toestemming gaf om de zes Chinese vistrawlers bij de Centrale voor Vissershavens in Suriname NV (Cevihas) aan te laten meren, spreken boekdelen.

Deze zelfde minister heeft enkele weken geleden in De Nationale Assemblee gezegd, dat er geen vergunningen zijn verleend. Hierna kwamen officiële documenten boven water drijven, waaruit blijkt dat er wel toestemmingsbriefjes zijn gegeven.

Belfort verwijst naar de president die stelde, dat de bevolkingsvisserij verhoogde aandacht zal krijgen. Daarnaast zal onder meer buitenlandse technische expertise worden aangetrokken voor het bewaken en beschermen van de 350 zeemijl in zee. Volgens de parlementariër probeert het staatshoofd de samenleving bij de neus te nemen door achteraf deze zes Chinese fabrieksboten toch op een of andere manier te accommoderen voor diepzeevisserij.

'Die trawlers zijn niet weg en straks gaan zij rustig illegaal vissen', zegt Belfort. Hij heeft begrepen dat deze schepen voor de monding van de Surinamerivier liggen en regelmatig naar binnen varen om bij te tanken. 'Er wordt gezegd dat ze zijn afgekeurd, maar ze blijven nog op Surinaamse wateren. Moet de Kustwacht niet optreden? Er speelt meer, want daarom wil deze president geen antwoord geven.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten