vrijdag 11 januari 2019

Weer gevaarlijke situatie bij grootste waterkrachtcentrale van Colombia, Hidroituango

Medellin-energiebedrijf EPM constateert ernstige schade en slaat alarm



Medellin-energiebedrijf EPM gaf donderdag 10 januari 2019 een alarm rood nadat het binnen Hidroituango, de grootste waterkrachtcentrale van Colombia, ernstige schade had vastgesteld waardoor de dam zou kunnen falen. Volgens de burgemeester van Medellin Federico Gutierrez en EPM's waarnemend directeur John Alberto Maya Salazar, werd een 120 meter diep, met water gevuld zinkgat gevonden in de buurt van de machinekamertunnel, die sinds mei vorig jaar voorlopig water loost. 


Volgens Gutierrez, Maya en Antioquia-gouverneur Luis Perez, onderzoeken ingenieurs hoe ernstig de schade is en ze hebben een rode waarschuwing hebben afgegeven. Perez zei niet of mensen stroomafwaarts het project moesten evacueren. President Ivan Duque is op de hoogte van de situatie.


Het is onduidelijk waar EPM-directeur Jorge Londoño is. Het gat werd ontdekt toen ingenieurs perforatiegaten maakten in de berg ter ondersteuning van het damproject terwijl ze zich voorbereidden om de machinekamertunnel te sluiten nadat het bedrijf erin was geslaagd het water door de overlaat te laten stromen.


Volgens Maya wordt het bedrijf nu gedwongen om van plan te veranderen en de machinekamertunnel onmiddellijk te sluiten om de mogelijke uitbreiding van het gat in de motortunnel te voorkomen. Ingenieurs zullen ook moeten onderzoeken of erosie veroorzaakt door de voorlopige ontlading het gat veroorzaakt en of dit betekent dat de damwand of de ondersteunende berg zou kunnen instorten.

Het bedrijf verloor tijdelijk de controle over het project vorig jaar toen de oorspronkelijke ontlaadtunnels waren gesloten en het water in het reservoir het hele damproject dreigde te overspoelen. De dammuur en de overlaat waren nog niet klaar toen de eerste noodsituatie ontstond en tienduizenden mensen gedwongen werden te evacueren.


De kosten van het project dwingen EPM tot het verkopen van belangrijke activa, terwijl Medellin gedwongen werd voorlopige wijzigingen aan te brengen in haar gemeentelijke begroting nadat de inkomsten uit de grootste inkomstengenerator werden verlaagd. Een onbekend aantal mensen was niet in staat om terug te keren naar huis sinds de dam haar eerste noodtoestand op 12 mei vorig jaar presenteerde.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten