vrijdag 11 januari 2019

Deelnemers protestmarsen in Colombia eisen ontslag procureur-generaal Nestor Humberto Martinez

Nestor Humberto Martinez in opspraak vanwege zijn rol in Odebrecht corruptie-onderzoek



Een burgerinitiatief om het ontslag van de beschuldigde procureur-generaal Nestor Humberto Martinez van Colombia te eisen, kreeg een grote impuls nadat Justitie werknemers vrijdag 11 januari 2019 hadden aangekondigd zich bij protestmarsen aan te sluiten.

De grootste Justitie-vakbond, ASONAL (Asociación Nacional de Trabajadores del Sistema Judicial Colombiano y Afines - Sindicato de Industria), zei dat haar leden zich zouden aansluiten bij het burgerinitiatief dat al de steun kreeg van centristische en linkse oppositiepartijen.



De positie van Martinez is vrijwel onhoudbaar geworden nadat een Amerikaanse rechter zijn zorgvuldig uitgekozen voormalige anti-corruptiechef veroordeelde met aanklachten wegens omkoperij en er bewijs was, dat hij naliet het Odebrecht-omkoopschandaal te onderzoeken, ondanks dat hij er een jaar voor zijn aantreden in 2016 over had geweten.

Het schijnbare belangenconflict van de aanklager en het falen om de corruptiepraktijken van Odebrecht in Colombia adequaat te onderzoeken, spoorde de Hoge Raad aan om in december een speciale aanklager aan te stellen. Ondanks zijn bezoedelde reputatie en een oppositie die hem oproept af te treden op, heeft Martinez geweigerd om af te treden.



Burgers organiseren vrijdagavond 11 januari 2019 protesten in alle grote steden waaraan ook deelnemen rechters, openbare aanklagers en andere gerechtsambtenaren, volgens ASONAL.

Voordat het Hooggerechtshof hem in 2016 tot procureur-generaal benoemde, was Martinez de juridisch adviseur van Grupo Aval, Colombia's grootste bankconglomeraat en de zakenpartner van Odebrecht ten tijde van de omkopingspraktijken tussen 2009 en 2014. Het initiatief is in Colombia ongeëvenaard, dat burgers het ontslag van een topfunctionaris eisen.


(Suriname Mirror/wradio.com.co/Colombia Reports/El Espectador/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten