vrijdag 11 januari 2019

Ophef over nieuwe bar-nachtclub 'Medellin' met Colombia-thema in Parijs

Obers in kogelwerende vesten en cocktails genoemd naar beroemde cocaïnehandelaars

Activisten beschuldigen bar van 'glamouriseren' van de cocaïnehandel


Een nieuwe bar-nachtclub met een Colombia-thema in Parijs, met obers in kogelwerende vesten, cocktails genoemd naar beroemde cocaïnehandelaars en een portret van drugsbaron Pablo Escobar, is beschuldigd door activisten van het 'glamouriseren' van de handel. 

'Medellin' opende afgelopen november in de buurt van de Champs-Elysées, verschuilde zich achter een nepwinkel voor een taco-restaurant met een rood neonbord - 'Chez Pablo' - wat aangeeft wat er binnen was. De bar-nachtclub is sindsdien een hit geworden met zijn jonge en rijke clientèle, die niet allemaal alle verwijzingen op de menukaarten en muren lijken te begrijpen.

'Medellin' is de geboortestad van Escobar in Colombia, evenals de naam van zijn kartel, terwijl een vegetarisch taco-gerecht genaamd 'Pacho Herrera' verwijst naar een van de leiders van het dodelijke Cali-kartel. De 'Maria Victoria'-cocktail is vernoemd naar Escobar's weduwe. 'Of je het nu wilt of niet, als je aan Medellin denkt, denk je aan Pablo, maar het is niet het hoofdthema van de bar', vertelde eigenaar Andren Dimitris aan persbureau AFP, ontkennend dat hij hem 'verafgoodde'.

De Frans-Griekse zakenman, 37, geeft toe dat hij een nepgraf heeft verwijderd voor Escobar, waar klanten een kaars voor hem konden oplichten, 'omdat het de Colombiaanse bevolking beledigde'. De entreehal naar de bar, die over lange spiegels beschikt, bevat het nummer 'Tuyo' van Rodrigo Amarante, de muziek uit de Netflix-serie 'Narcos' die het leven vertelt van de overleden drugsbaron.


'Er is een thema, maar het is niet tegen Colombianen', zei een klant, de 23-jarige Lea. 'Het is gewoon om plezier te hebben, om te dansen.'

Maar, activisten in Parijs hebben campagne gevoerd tegen de nachtclub, terwijl foto's daarvan verontwaardiging hebben veroorzaakt op social media in Colombia, waar Escobars brute regime in de jaren tachtig en negentig mensen blijft verdelen.



'Als een Colombiaan vind ik het schokkend dat we publiekelijk de dodelijkste moordenaar in de geschiedenis van Colombia verheerlijken', vertelde Juan David Castillo, die de online groep 'Stop Medellin' oprichtte, aan AFP. 'Pablo Escobar is verantwoordelijk voor de dood van meer dan 5.000 mensen in Colombia ... voor mij is het een belediging dat mensen daar kunnen gaan dansen', voegde de 35-jarige toe.

Escobar werd gedood in een 'shootout' op het dak met de politie in Medellin op 2 december 1993 - één dag na zijn 44e verjaardag. Volgens Medellin-functionarissen heeft Colombia's drugsgeweld 46.112 mensen gedood tussen 1983 en 1994. Maar de 'cocaïnekoning' wordt ook door sommigen herinnerd als een soort Colombiaanse Robin Hood vanwege zijn liefdadigheidswerk, waardoor hij een deel van zijn ongelooflijke rijkdom aan de arm.

'We zijn niet de slachtoffers aan het spelen, het gaat erom mensen te herinneren die de beul zijn en wie de slachtoffers zijn in dit verhaal. De held is niet de beul',  aldus Angelica Toro, een 36-jarige psychiater uit Medellin.


(Suriname Mirror/AFP/France24/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten