donderdag 3 januari 2019

VS en Colombia werken samen aan bestrijding coca-teelt in Colombia

(Bron foto: Twitter)
Amerikaanse minister Pompeo en Colombiaanse president Duque spreken elkaar


Omdat de primaire stroom cocaïnehandel tussen de VS en Colombia blijft voortduren, hebben de Amerikaanse minister Mike Pompeo en de Colombiaanse president Ivan Duque toegezegd samen te werken om de toename van de productie te bestrijden. 

De hoeveelheid grond die wordt gebruikt voor de cocaïneproductie in Colombia heeft een recordhoogte bereikt, volgens een recent rapport van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNDOC, United Nations Office on Drugs and Crime).

De Amerikaanse minister Mike Pompeo uitte woensdag 2 januari 2019 zijn bezorgdheid over de toename van de productie in een ontmoeting met de Colombiaanse president Ivan Duque. 'De Verenigde Staten maken zich nog steeds grote zorgen over de toename van de cocateelt en cocaïneproductie in Colombia sinds 2013 en de impact hiervan op beide landen', zei Pompeo tijdens een gezamenlijke persconferentie met president Duque in Colombia.



Pompeo reisde af naar Colombia om president Duque te ontmoeten om de steun van de Verenigde Staten voor gemeenschappelijke doelen te bespreken, zoals inspanningen op het gebied van drugsbestrijding, uitvoering van vredesakkoorden, handel en reactie op de crisis in Venezuela, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De bijeenkomst volgde op een bezoek aan Brazilië, waar Pompeo aanwezig was bij de inauguratie van president Jair Bolsonaro.

Het UNODC 2018 World Drug Report, dat in september werd uitgebracht, zei dat de hoeveelheid grond voor cocateelt in Colombia tussen 2016 en 2017 met 17 procent is gestegen. Volgens het rapport is Colombia de wereldleider in de productie van cocaïne, terwijl Noord-Amerika de meerderheid van de cocaïnegebruikers bevat.

Pompeo heeft ook beloofd dat de VS samen met Colombia de cocaproductie tegen 2023 met 50% zullen verminderen. President Duque zei, dat de steun van de Verenigde Staten in hun strijd tegen drugshandel 'van het grootste belang is'.

(Suriname Mirror/CNN/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten