donderdag 3 januari 2019

Visserijsector stelt LVV-minister Soerdjan ultimatum in kwestie zes Chinese hektrawlers

Vissers willen inzage keuringsrapporten Chinese hektrawlers en afwijzing vergunningsaanvraag ROS National Fisheries


De visserijsector wil binnen zeven dagen antwoord van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Zij wil de keuringsrapporten van de zes Chinese fabriekstrawlers en een afschrift met de afwijzing van de vergunningsaanvraag van ROS National Fisheries NV om te mogen vissen in Surinaamse wateren. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 3 januari 2019.

De visserijsector heeft via haar advocaat Antoon Karg een brief geschreven aan de minister. De sector heeft de bewindsman een overzicht gevraagd van toestemmingsbrieven die vanaf 2016 zijn gegeven aan personen die een visvergunning willen hebben. Aangevoerd wordt dat het hier om informatie gaat die openbaar is.

Op 13 juli 2017 heeft de directeur van LVV een toestemmingsbrief gegeven voor 16 visvergunningen. De visserijsector vraagt om intrekking van de brief. De advocaat heeft de brief naar de LVV-minister geschreven in opdracht van zijn cliënten, de Surinaamse Seafood Associatie, de Federatie van Surinaamse Agrariërs, het Visserscollectief, Suriname National Fisherfolk Organisation en Suriname Industrial Fisheries Cooperative.

In het schrijven wordt gedetailleerd ingegaan op de verwikkelingen rond de fabriekstrawlers die binnengevaren zijn. De boten blijken niet te voldoen aan de Surinaamse voorwaarden. De sector wil dat de vaartuigen dringend vertrekken uit de Surinaamse wateren, de territoriale zee en economische zone.

De sector voert ook aan niet gerust te zijn over de Nieuwjaarsrede van president Desi Bouterse, waarin hij het heeft over 'buitenlandse expertise' en 'visvangst in diepzee reguleren'. Het gaat om ruime begrippen, welke naar willekeur en politiek inzicht, juist ten nadele van de sector tot ongewenste gevolgen kunnen leiden. De sector hoopt samen met de minister te komen tot duurzame visserij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten