donderdag 3 januari 2019

Mexicaanse experts vinden eerste tempel van de Flayed Lord - Xipe Totec - gevonden

Priesters aanbaden Xipe Totec door menselijke slachtoffers te villen en vervolgens de huid te dragen


Mexicaanse experts hebben de eerste tempel van de Flayed Lord gevonden, een pre-Spaanse vruchtbaarheidsgod afgebeeld als een menselijk lichaam met huid, zeiden de autoriteiten woensdag 2 januari 2019. Het Mexicaanse Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) zei, dat de vondst werd gedaan tijdens de recente opgravingen van de Popoloca inheemse ruïnes in de centrale staat Puebla. 

Het instituut zei, dat deskundigen twee schedelachtige steengravures en een stenen stam van de god Xipe Totec hebben gevonden. Het had een extra hand die aan één arm bungelde, wat suggereert dat de god de huid van een offerdier droeg. Priesters aanbaden Xipe Totec door menselijke slachtoffers te villen en vervolgens hun huid aan te trekken. Het ritueel werd gezien als een manier om vruchtbaarheid en regeneratie te garanderen.

De Popolocas bouwden de tempel in een complex dat bekend was als Ndachjian-Tehuacan tussen 1000 en 1260 na Christus en werden later veroverd door de Azteken.

In oude verslagen over de rituelen werd gesuggereerd, dat slachtoffers werden gedood in gladiator-achtige gevechten of met pijlen op één platform en vervolgens op een ander platform werden gevild. De lay-out van de tempel in Tehuacan lijkt die beschrijving te bevestigen.

Afbeeldingen van de god zijn eerder gevonden in andere culturen, waaronder de Azteken, maar geen hele tempel.

De archeoloog van de Universiteit van Florida, Susan Gillespie, die niet bij het project betrokken was, schreef dat 'het vinden van het torsiefragment van een persoon die de gevilde huid van een slachtoffer in situ draagt, misschien wel het meest overtuigende bewijs is van de associatie van deze praktijk en aanverwante godheid. voor een bepaalde tempel, meer dan voor de twee gebeeldhouwde skeletale crania.'

'Als de Azteekse bronnen zouden kunnen worden gebruikt, betekent een unieke tempel voor deze godheid (ongeacht zijn naam in Popoloca) niet noodzakelijk dat dit de plaats was van offer', schreef Gillespie. 'De Azteekse praktijk was om de offersterfte op een of meer plaatsen uit te voeren, maar om de huiden ritueel op te bergen in een andere, nadat ze enkele dagen door levende mensen waren gedragen. Dus het kan zijnm dat dit de tempel is waar ze werden bewaard, waardoor het des te heiliger werd.'

(Suriname Mirror/The Associated Press/Time)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten