donderdag 3 januari 2019

Agentschap voor Atoomenergie, IAEA, beschermt Ecuadoraans fruit tegen fruitvlieg...

(Bron foto: IAEA)
Mannelijke vliegen worden gesteriliseerd door ioniserende straling en daarna uitgezet


Ecuador is de op één na grootste exporteur van avocado's, bananen, mango's en andere exotische fruitsoorten in Latijns-Amerika. De laatste jaren wordt de fruitsector in de Sierra-regio van het land echter in toenemende mate geteisterd door de Anastrepha fruitvlieg. De plaag heeft niet alleen gevolgen voor de fruitoogst, maar ook voor de binnen- en buitenlandse handel omdat het fruit niet geëxporteerd mag worden. Voor een aantal vliegensoorten gelden quarantainemaatregelen en importbeperkingen en veel van deze soorten komen van oorsprong in de Sierra-regio voor. 

Samen met het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) en de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) werkt Ecuador aan de bestrijding van de fruitvlieg door middel van de Sterile Insect Technique (SIT).

Iaea.org bericht hoe de het IAEA al sinds 2016 nauw samenwerkt met het Ecuadoraanse ministerie van Planning en Ontwikkeling aan de ontwikkeling en implementatie van deze techniek.

Bij deze methode wordt de voortplanting beperkt door mannelijke vliegen te steriliseren door middel van ioniserende straling en ze daarna uit te zetten. De steriele mannetjes paren met in het wild levende vrouwtjes maar krijgen geen nakomelingen waardoor de populatie daalt. Na de implementatie zal de populatie fruitvliegen in Ecuador naar verwachting snel afnemen. Tegelijkertijd wordt het fytosanitaire controlesysteem van het land versterkt door er beheerstrategieën voor alle voorkomende fruitvliegsoorten in op te nemen.

(Suriname Mirror/AGF.nl/IAEA)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten