zondag 9 december 2018

Lid gewapende machten in Suriname poseert trots met door hem doodgeschoten jaguar op Facebook

Schutter beweert glashard niet te weten dat de jaguar een beschermde diersoort is...

- Zaak zou in onderzoek zijn bij Korps Politie Suriname
- Het Openbaar Ministerie (OM) moet nu zijn tanden laten zien en zelf actie ondernemen tegen schutter


Een lid van de gewapende machten in Suriname (Carlos R., 44) is zo naïef geweest foto’s op Facebook plaatsen, waarop hij ogenschijnlijk trots poseert met een door hem doodgeschoten jaguar (Panthers onca). 

De foto’s werden natuurlijk opgemerkt door andere Facebookgebruikers, die ze prompt deelden en zich daarbij afvroegen of het wel door de beugel kan, dat een wapendrager een beschermde diersoort kan doodschieten, aldus Waterkant.net zondag 9 december 2018. Natuurlijk niet! Nièmand mag een jaguar doden, ook niet een lid van het Korps Politie Suriname (KPS). De man had beter moeten weten....

Ook de dierenwelzijnsorganisatie Henk Abrahams Stichting deelde de foto, maar werd kort daarna door de dader gebeld met de vraag om de foto’s niet te plaatsen, vanwege waarschijnlijk de negatieve reacties.

'Wij werden net gebeld door de persoon die dit machtig en beschermd dier heeft gedood, met het verzoek het niet te plaatsen. Waarom? Omdat deze kwestie al in onderzoek is bij het Korps Politie Suriname, afdeling Kapitale Delicten', schrijft de stichting.


Volgens de stichting was het argument van de doder dat hij niet wist dat ze beschermd zijn. 'En dat anno 2018. Ondanks zoveel voorlichting. Wij zijn in ieder geval heel blij, dat het KPS nu daadwerkelijk optreedt', aldus de stichting die binnenkort een lijst van alle beschermde diersoorten in Suriname zal publiceren.

Dat het Korps Politie Suriname deze zaak onderzoekt is niet voldoende. Het Openbaar Ministerie (OM) moet nu zijn tanden laten zien en zelf actie ondernemen tegen Carlos R.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zei 5 oktober tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar van het OM, dat de aanpak van wildlife crime voorrang zal krijgen. 'De informatie in de nationale en internationale pers spreekt voor zich, doch zullen meerdere actoren tegelijk in actie moeten komen, zoals de jachtopzieners en de gespecialiseerde diensten binnen het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten