vrijdag 21 december 2018

Voor Peruaanse vissers van Bahía de Sechura zijn Sint-Jakobsschelpen de 'goudklompen' van de zeeën

Sint-Jakobsschelpen uit Bahía de Sechura gewild in Europese en Noord-Amerikaanse keukens

(Bron foto: AFP)
Deze schatten hebben van Peru een culinaire grootmacht gemaakt...


Peruaanse vissers hoeven maar een paar meter te duiken om te ontdekken, dat de Sint-Jakobsschelpen de 'goudklompen' van de zeeën van het land zijn - en gekoesterd in Europese en Noord-Amerikaanse keukens.

Bahía de Sechura, voor de kust van de Pacifische kust van het noordwesten van Peru, nabij Ecuador, is de bron van 80 procent van Peru's export van vis naar Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Canada.


'God zegende ons met deze baai, het is echt goed voor de productie van Sint-Jakobsschelpen', vertelde visser Segundo Tezen aan persbureau AFP aan boord van een klein bootje dat langs de kust onder de brandende zon navigeerde. Om de hermafrodiete kokkels te oogsten, duiken duikers die aan een slang hangen drie tot vijf meter naar beneden en verzamelen ze in netten die vervolgens door twee vissers naar de oppervlakte worden getrokken. Deze schatten hebben van Peru een culinaire grootmacht gemaakt.

'Dit zijn gouden nuggets van de Peruaanse zee', vertelde Wilmer Aguero, operations manager van het exportbedrijf Cultimarine, aan AFP.  Bahía de Sechura staat bekend als 'een van de belangrijkste producenten van Sint-Jakobsschelpen ter wereld', voegde hij eraan toe.


De uitgestrekte baai is opgedeeld in acht productiezones, met 200 vissersverenigingen die zich toeleggen op het oogsten van de Peruviaanse Sint-Jakobsschelp of Argopecten Purpuratus. 

Elke dag lossen ongeveer 200 boten 25 ton Sint-Jakobsschelpen in de visbaai van Parachique, een van de 20 productie- en opslagruimtes voor weekdieren. Ze worden vervolgens in gekoelde vrachtwagens geladen en naar verwerkingsbedrijven gebracht waar ze worden gewassen, gewogen, verpakt en doorgegeven aan exportbedrijven die ze naar de nabijgelegen haven van Paita brengen.

'De landen met de grootste vraag zijn Frankrijk, dat Sint-Jakobsschelpen met koralen gebruikt, en de Verenigde Staten, die veel Sint-Jakobsschelpen kopen', zei Isabel Viza, eigenaresse van een verwerkingsfabriek in Sechura.

Het duurt negen maanden voordat de weekdieren klaar zijn om te worden verkocht, voor 20-38 Soles ($ 6-11) per kilogram. 'Je moet het product constant in de zee monitoren', zei Tezen.

Hoewel het nu een enorm lucratieve industrie is, is het een relatief nieuwe industrie in Peru, die pas 15 jaar geleden is begonnen. Volgens officiële statistieken zijn 18.000 ton Sint-Jakobsschelpen in het hele land geoogst van januari tot september van dit jaar.

(SurinameMirror-Reports/AFP/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten