vrijdag 21 december 2018

Oppositie onthoudt zich van stemming 'ID-Kaartenwet' en verlaat demonstratief vergaderzaal Assemblee

Santokhi (VHP): 'De ID-kaart moet schoon zijn en niet een geur van corruptie hebben'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
- 'Alle ruis moet worden weggenomen met betrekking tot zaken die kennelijk niet zuiver zijn'
- Abdoel (NDP): 'Vanaf het begin is de oppositie bezig met misleiding van het volk'


De oppositie heeft zich gisteravond rond kwart over  negen onthouden van stemming, besloot niet vóór de 'ID-Kaartenwet' te stemmen, en verliet demonstratief de vergaderzaal van De Nationale Assemblee (DNA)na urenlang vergaderen. Hoewel zij staat achter de wet, kan zij zich niet vinden in de relatie met het Servische bedrijf Vlatacom en het bedrag van $ 9.7 miljoen dat neergeteld moet worden voor de uitvoering van het identiteitskaartenproject. De nieuwe wet werd aangenomen met 28 stemmen, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 21 december 2018.

DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons had aan het begin van de vergadering nogmaals benadrukt, dat de wet losstaat van de samenwerking met Vlatacom. Zij gaf aan, dat nergens in de wet het bedrijf genoemd is en dat de regering ook met andere bedrijven mag samenwerken.

'Er is wel degelijk een relatie tussen de wet, de ID die eruit zal komen en het bedrijf. Er zijn gevallen aangegeven tijdens debatten hier, waarin naar voren is gekomen dat juist door bedrijven, door aangeleverde apparatuur, de kwaliteit van de ID-kaart is gedaald. Er is geen transparantie geweest en daardoor krijgt u een bedrijf in beeld waarvan u niet eens wat haar achtergrond is. De ID-kaart moet schoon zijn en niet een geur van corruptie hebben', sprak VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi.

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Carl Breeveld (DOE): 'We kunnen ons in de juridische aanpak vinden, ons probleem blijft dat wij vinden dat alle ruis moet worden weggenomen met betrekking tot zaken die kennelijk niet zuiver zijn. Als je de ruis niet opheft, heeft het geen zin om dit te doen. Ik vind mezelf daardoor gepakt, want wanneer wij een Anti-Corruptiewet hebben aangenomen en het is nog steeds niet in uitvoering dan zeg dat de regering ons keer op keer pakt. Ik ga daaraan niet meewerken. Hoezeer ik achter deze wet sta, ga ik niet mee wanneer dingen onzuiver zijn en wij de zaken niet clearen voordat wij hiertoe verder overgaan. Wij staan voor goed bestuur, wij staan voor good governance en wanneer dat niet zichtbaar is en elke keer weer de schandalen naar boven komen dan gaan wij niet mee. De wet is wel goed, maar we gaan niet mee met een regering die geen helderheid en geen transparantie toont.'

Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU) zei, dat politiek bekeken het stemmen voor de wet ook zou inhouden stemmen voor het hele project ter introductie van de ID-kaarten en daar zijn wat zijn partij betreft nog wat zaken die geen gerust gevoel geven. 'We hebben nog steeds niet begrepen wat de haast is voor de introductie van het nieuwe systeem in een periode waar zoveel andere nuttige zaken gedaan kunnen worden met $ 10 miljoen. Het geheel lijkt op een overval op klaarlichte dag.',

Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Stephen Tsang (Handel en Industrie), heeft bij de vorige vergadering meegedeeld aan DNA, dat meerdere bedrijven zijn uitgenodigd om offertes in te dienen, maar dat vanwege een geheimhoudingsplicht met de bedrijven deze offertes niet openbaar gemaakt mogen worden. Hij heeft wel toestemming van de bedrijven om de informatie te delen met het parlement.

Om Tsang de gelegenheid te geven ook deze informatie te delen, werd besloten om in Comité Generaal verder te vergaderen. Dit gebeurde na een lange schorsing van ongeveer drie uren. Eerder in de vergadering heeft de minister een brief verstrekt aan DNA met drie offertes. Deze zijn van Weinfurtner Sales & Solutions, NEC en van Vlatacom. Uit de getoonde documenten blijkt, dat de opgebrachte bedragen hoger lagen dan van het Servische bedrijf. Opmerkelijk is dat bij de vorige vergadering minister Tsang ook Canadian Bank Notes en 3M noemde. Hun offertes zijn niet gepresenteerd.

'Vanaf maandag wordt aangegeven dat het gaat om een openbare aanbesteding. Vandaag is gebleken dat het niet gaat om een openbare aanbesteding, maar dat mensen uitgenodigd zijn om offertes uit te brengen en dat mensen een presentatie hebben gehouden. Ik heb geen enkele garantie kunnen afleiden dat hetgeen mij is gegeven aan informatie, dat het gaat om een eerlijke zaak. Hierin zie ik misleiding, willekeur en bevoordeling. Wij kunnen onmogelijk vóór die bevoordeling zijn en onmogelijk voor die willekeur zijn', verwoordde Mahinder Jogi het standpunt van de VHP-fractie.

'Wij zien dat $ 9.7 miljoen heel anders besteed kan worden. Er zijn grotere problemen waarmee het land zit. We zitten met de kindertehuizen, gezondheidszorg, onderwijs en het armoedevraagstuk. Vandaag de dag gaan we richting 2019 en we hebben het armoederapport nog steeds niet ontvangen. Er is veel gezegd naar aanleiding van de offertes die zijn ingediend. Wij als parlementariërs zijn vrij om dat verder te onderzoeken en dat zullen wij ook doen. En als blijkt dat zaken anders gelopen zijn, komen we ook 2019 terug', zei Patricia Etnel (NPS).

Hoewel Melvin Bouva (NDP) eerder had gezegd, dat de regering geen schoonheidsprijs verdient, beweerde hij na het comité generaal aan zich vergist te hebben. 'We stemmen vóór, omdat de regering alle informatie welke het parlement heeft gevraagd aan ons heeft gepresenteerd en we overtuigd zijn dat op basis van wat we hebben gezien, wij een goed besluit hebben genomen. Suriname zal na de aanname van deze wet eindelijk een stap vooruitgaan in de identificatie en de andere zaken die gedaan zullen worden, daar zijn wij positief over.'

Hij werd hierin, uiteraard, ondersteund door fractiegenoot Amzad Abdoel. 'Vanaf het begin is de oppositie bezig met misleiding van het volk. Uit alle informatie welke wij hebben gehad, blijkt dat er wel een aanbesteding op basis van de aanbestedingswet heeft plaatsgevonden. Er is gehandeld is op basis van staatsveiligheid, staatsbelang en specifieke technologie. Wat de regering hier heeft aangekaart is allemaal gestaafd uit documenten van de regering. We blijven de regering ondersteunen.'

André Misiekaba, NDP-fractievoorzitter, betreurde het dat de oppositie zich op 'zo'n schandalige wijze' heeft opgesteld, nadat overtuigend in comité generaal was getoond, dat de regering wel de juiste procedures in acht heeft genomen. 'De kwestie van uitnodigen van bedrijven is in onze regelgeving geregeld. Vooral zaken die te maken hebben met veiligheid, dat inderdaad op uitnodiging bedrijven worden gevraagd om offertes in te dienen. De oppositie weet dat ook en ik vind het jammer dat desondanks zo een belangrijke nationale zaak, daar geen ondersteuning aan gegeven is. Deze wet zal het leven voor ons allemaal makkelijker maken.' 

'Met ICT, met dit project willen wij de efficiëntie verbeteren, willen we meer transparantie, willen we kosten besparen en willen wij de red tape verwijderen. De regering beseft meer dan wie ook, dat wij het volk moeten ondersteunen. Juist met dit project willen wij kosten besparen om meer sociale projecten uit te voeren en juist instanties die het nodig hebben te kunnen helpen', verduidelijkte minister Tsang het belang van de nieuwe ID-Kaartenwet.

Voor De Nationale Assemblee is nu het reces begonnen. Zij begint medio januari 2019 met de Algemene Politieke Beschouwingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten