donderdag 13 december 2018

President Maduro van Venezuela beschuldigt VS van complot om hem te vermoorden

'Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton leidt persoonlijk plan om chaos te zaaien'

'Troepen worden getraind in de Verenigde Staten en Colombia om het complot uit te voeren'


De president van Venezuela, Nicolas Maduro, haalde woensdag 12 december 2018 uit naar wat hij zei een complot om hem te vermoorden, geregisseerd door het Witte Huis, met betrokkenheid van de rechtse regeringen van Colombia en Brazilië. 

Maduro beschuldigde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton van het persoonlijk leiden van een plan om chaos te zaaien op Venezolaanse bodem, met als doel zijn socialistische regering omver te werpen.


De Venezolaanse leider vertelde buitenlandse correspondenten in Caracas, dat zijn regering 'goede informatie' heeft, dat Bolton 'missies had toegewezen voor militaire provocaties aan de grens'. 'Ik kom opnieuw om de plot aan te klagen die wordt voorbereid door het Witte Huis om de Venezolaanse democratie te schenden, om mij te vermoorden en om een ​​dictatoriale regering in Venezuela op te leggen', zei hij.



Troepen worden getraind in de Verenigde Staten en Colombia om het complot uit te voeren, beweerde hij.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Colombiaanse tegenhanger Ivan Duque hebben scherpe kritiek geuit op het linkse regime van Maduro, en Trump gaf in oktober een hint voor een mogelijke militaire reactie om de verlammende economische crisis van Venezuela op te lossen.

'De heer John Bolton is aangesteld als hoofd van het plan, van het complot, om Venezuela met geweld te vullen en een buitenlandse militaire interventie, een staatsgreep uit te voeren en op te leggen wat zij een overgangsregering noemen', zei Maduro, die zei hij bevestigende buitenlandse bronnen voor zijn beweringen heeft.


'De strijdkrachten van Brazilië willen vrede, niemand in Brazilië wil dat de nieuwe regering van Jair Bolsonaro een militair avontuur tegen de bevolking van Venezuela voert', zei Maduro.

De Venezolaanse leider had Washington al in een toespraak op zondag gehekeld en zei dat het van plan was een staatsgreep te plegen met steun van Colombia, hoewel hij bij die gelegenheid Brazilië niet noemde.

Bolton en Bolsonaro ontmoetten elkaar eind vorige maand in Rio de Janeiro - de eerste ontmoeting op hoog niveau tussen een hoge Amerikaanse ambtenaar en de extreemrechtse leider, die op 1 januari aantreedt.

Maduro, 55, begint een tweede termijn van zes jaar op 10 januari, nadat hij in mei verkiezingen had gewonnen die door de oppositie werden geboycot.

(Suriname Mirror/AFP/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten