donderdag 13 december 2018

Muizen vallen in Colombiaanse Senaat bij oud-president en senator Alvaro Uribe Velez en zijn Centro Democrático

Uribe tegen actievoerders: 'Het zou geweldig zijn om erachter te komen wie de lafaard is die jullie dit heeft gevraagd te doen'

(Bron foto: Twitter)

Het zou een gedenkwaardige dag worden voor de Colombiaanse Senaat, waarin twee rivaliserende senatoren hun geschillen zouden oplossen, een minuut stilte zou worden opgedragen aan een overleden voormalige commandant en Mensenrechten Dag. Maar, de harmonie kwam tot stilstand toen een groep actievoerders dinsdag 11 december 2018 vier levende muizen slingerden, in een parachute-achtige tas gevuld met confetti, naar de voormalige president en senator Alvaro Uribe Velez en zijn rechtse partij Centro Democrático waarop de nodige ophef ontstond.

Uribe, bekend om zijn hulp bij het decimeren van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) tijdens zijn presidentschap tussen 2002 en 2010, gaf een olijftak aan senator Griselda Lobo, die vandaag lid is van de politieke partij FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común ), opvolger van de gedemobiliseerde guerrillagroep na een vredesakkoord met de regering.
Kort daarna werd er een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan het leven van voormalig president Belisario Betancur.


Maar, de sessie stopte toen de witte muizen boven op de bureaus van de Senaatsleden terechtkwamen, waarna Uribe en leden van zijn partij de demonstranten, die zich bevonden boven de Senaatsvloer naderden en confronteerden. 'Het doet er niet toe wie het deed dit', zei Uribe tegen de demonstranten, 'maar, de persoon die je dat heeft opgedragen. Het zou geweldig zijn om erachter te komen wie de lafaard is die jullie dit heeft gevraagd te doen', voegde hij eraan toe, volgens het Colombiaanse tijdschrift Semana.

De politici klaagden over het werk van de autoriteiten die belast zijn met de veiligheid, waarbij Senator Edward Rodriguez tegen de lokale pers zei: 'Ze hadden ons zuur kunnen toedienen.'

Senatoren op verschillende politieke lijnen uitten hun afkeer op Twitter. Centro Democrático Senator Fernando Araújo schreef dinsdag een bericht dat schijnbaar de politieke verdeeldheid stookt: 'FARC arriveerde in de Senaat om te praten over verzoening en kort daarna gooiden demonstranten uit de boxen een tas vol confetti en muizen. Toeval? We verwerpen deze actie om de Senaats plenaire vergadering te saboteren.'

Een andere Centro Democrático-Senator, Ruby Chagui, plaatste een video die laat zien dat een muis probeert te ontsnappen.


'We verwerpen de acties die plaatsvonden tijdens de Senaats plenaire vergadering tegen Senatoren van het Centro Democrático die werden aangevallen met levende muizen.We eisen respect voor leden.We hopen dat de autoriteiten streng optreden.'

Tweede Senaat vicepresident Angélica Lozano van de progressieve partij Alianza Verde veroordeelde de actie en gaf uiting aan haar solidariteit met het Centro Democrático. 'Ik respecteer kritiek, maar dit is een aanval op de Senatoren van het Centro Democrático en de plenaire vergadering van de Senaat.'

Een Twitter-gebruiker deelde een foto waarop een levende muis zich achter een computerscherm bevond.


Intussen hadden tenminste 20 demonstranten - inclusief ambtenaren en bezoekers - beweerd dat de politie hen willekeurig had aangehouden, meldde Semana.

Hoewel het motief achter het protest onduidelijk blijft, kan het erop wijzen dat Uribe en zijn partij worden beschouwd als polariserende figuren in de Colombiaanse politiek. Hij zou banden hebben met corruptieschandalen en mensenrechtenschendingen. Afluisteren, de moord op 'valse positieven' - onschuldige burgers die later werden voorgesteld als guerrillaleden gedood in de strijd - en samenspanning van de paramilitaire en strijdkrachten onder zijn ambtstermijn hebben Uribe's imago aangetast.

Ondanks deze beschuldigingen wordt Uribe nog steeds beschouwd als de populairste politicus van Colombia in de laatste twee decennia vanwege zijn harde optreden tegen de georganiseerde misdaad en een bloeiende economie onder zijn regering.

Analisten zijn van mening, dat Iván Duque vorige zomer de Colombiaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen dankzij de goedkeuring van Uribe.

(Suriname Mirror/El Colombiano/NewsWeek/Semana/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten