dinsdag 11 december 2018

District Marowijne kent nu officieel de bestuursressorten Moengo en Albina

Freddy Daniel districtscommissaris van bestuursressort Albina en Kenya Pansa van Moengo


Het district Marowijne is officieel opgesplitst in  de twee bestuursressorten Moengo en Albina. Dit is geregeld in een staatsbesluit dat deze week wordt gepubliceerd. Hierdoor mogen voortaan twee districtscommissarissen tegelijk functioneren in het district. Dat zegt minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling maandag 10 december 2018 in de Ware Tijd. Hij heeft het document ter publicatie naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd. 

Met de splitsing wordt het werkgebied van Freddy Daniel verkleind met alleen het beheer over het bestuursressort Albina. Het andere ressort, Moengo, is toegewezen aan Kenya Pansa, tot voor kort districtscommissaris van Brokopondo, waar nu Frederik Finisie de scepter zwaait.

Eerder zei Margaretha Malontie, deken van de districtscommissarissen, dat door splitsing van Marowijne het district beter beheersbaar wordt en beter bestuurd kan worden. 'Elke districtscommissaris kan problemen sneller aanpakken', stelde Malontie. Ze spreekt tegen dat de splitsing is doorgevoerd om Pansa te accommoderen. De regering blunderde in januari 2017 tijdens het proces van de overdracht van het district Wanica aan Audrey Hankers en Sarwankoemar Ramai. Hankers is nu gestationeerd in Wanica-Zuidoost en haar collega in Wanica-Noordwest.

Roline Samsoedien, toenmalig districtscommissaris van Wanica en huidige minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, zou toen het district overdragen. Doordat het betreffende staatsbesluit nog niet was afgekondigd, had de splitsing van het district geen wettelijke basis. Daardoor had het functioneren van de districtscommissarissen automatisch geen rechtskracht. De overdracht is toen op het laatste moment afgeblazen, terwijl de genodigden al arriveerden voor de ceremonie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten