dinsdag 11 december 2018

Rusland stuurt twee nucleaire bommenwerpers naar Venezuela...

Komst bommenwerpers te midden van snel stijgende Rusland-VS-spanningen


Twee Russische bommenwerpers, die in staat zijn nucleaire bommen af te werpen, zijn maandag 10 december 2018 in Venezuela aangekomen, een inzet die plaatsvindt te midden van snel stijgende Rusland-VS-spanningen.

Het Russische ministerie van Defensie zei, dat een paar Tu-160 bommenwerpers op het Maiquetia-vliegveld buiten Caracas zijn geland na een vlucht van 10.000 kilometer. Er staat niet of de bommenwerpers wapens bij zich hadden en hoe lang ze in Venezuela blijven.

- De Tupolev Tu-160 (Russisch: Туполев Tу-160) (NAVO-codenaam: Blackjack) is een zeer zware supersonische variabel geometrische strategische bommenwerper die in Rusland wordt geproduceerd. - 

Het ministerie zei, dat een heavy-lift An-124 Ruslan vrachtvliegtuig en een Il-62 passagiersvliegtuig de bommenwerpers vergezelden naar Maiquetia.


De Tu-160 is geschikt voor het dragen van conventionele of nucleaire kruisraketten met een bereik van 5.500 kilometer. Zulke bommenwerpers namen deel aan de Russische campagne in Syrië, waar ze voor het eerst in gevechten conventioneel bewapende Kh-101 kruisraketten lanceerden.


De inzet van de bommenwerpers volgt op het bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro aan Moskou vorige week in een poging de politieke en economische hulp te versterken, zelfs nu zijn land worstelt om miljarden dollars te betalen die het aan Rusland verschuldigd is.

Rusland is een belangrijke politieke bondgenoot van Venezuela, dat steeds meer geïsoleerd is geraakt in de wereld met groeiende sancties onder leiding van de VS en de Europese Unie, die Maduro beschuldigen van het ondermijnen van democratische instellingen om aan de macht te blijven, terwijl ze toezicht houdt op een economische en politieke crisis die erger is dan de Grote Depressie.


De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu zei vorige week tijdens zijn ontmoeting met zijn Venezolaanse tegenhanger Vladimir Padrino Lopez, dat Rusland zijn militaire vliegtuigen en oorlogsschepen zou blijven sturen om Venezuela te bezoeken als onderdeel van bilaterale militaire samenwerking.

Rusland stuurde zijn Tu-160 strategische bommenwerpers en een raketkruiser om Venezuela ook in 2008 te midden van spanningen met de VS na de korte oorlog van Rusland met Georgië. Een paar Tu-160's bezochten ook Venezuela in 2013.

Rusland-VS betrekkingen bevinden zich momenteel op een dieptepunten na de Koude Oorlog ron Oekraïne, de oorlog in Syrië en beschuldigingen van Russische bemoeienissen met de verkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten.

(Suriname Mirror/ABC News/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten