dinsdag 11 december 2018

Lid inheemse Pemon in Venezuela gedood tijdens 'confrontatie' met veiligheidstroepen

21-Jarige Charlie Penaloza doodgeschoten tijdens clash in Canaima National Park

Veiligheidstroepen wilden illegale goudmijn in de zuidelijke deelstaat Bolivar ontruimen


Een lid van de inheemse Pemon-gemeenschap in Venezuela is zaterdag gedood tijdens een 'confrontatie' met veiligheidstroepen, die probeerden een illegale goudmijn in de zuidelijke deelstaat Bolivar te ontruimen, zei minister van Defensie Vladimir Padrino dinsdag 11december 2018. 

Het was de laatste in een reeks gewelddadige incidenten in de afgelegen oerwouden van de eens zo bloeiende OPEC-natie, waar mensen steeds meer naar informele goudwinning gaan, terwijl de socialistische economie van het land zich ontrafelt en hyperinflatie miljoenen mensen dwingt te zoeken naar eenvoudige voedselproducten die ze zich kunnen veroorloven.



Padrino zei, dat hij de dood van de 21-jarige Charlie Penaloza betreurt tijdens de clash, die plaatsvond in het Canaima National Park, de thuisbasis van 's werelds hoogste waterval. Hij zei dat de strijdkrachten werkten om de inheemse bevolking en het milieu te beschermen tegen 'maffia' die illegale mijnen beheersen.

'Het zou naïef zijn om te denken, dat alleen de inheemse bevolking achter de illegale goudwinning zit. De inheemsen, ik herhaal, zijn slachtoffers', zei Padrino op de staatstelevisie. Hij gaf geen verdere details over de operatie of hoe Penaloza stierf.



President Nicolas Maduro heeft in 2016 de oorlog verklaard aan illegale goudzoekers, als onderdeel van een plan om de goudoutput te verhogen in de zogenaamde 'Mining Arc' in het zuiden van Venezuela om een ​​alternatieve bron van inkomsten te bieden naarmate de economie een dramatische daling van de olieproductie te zien gaf.

Maar, politici van de oppositie en inheemse groepen hebben het leger beschuldigd van het proberen de informele goudhandel onder controle te houden. 'De Venezolaanse staat is verantwoordelijk voor het fysieke verlies van onze metgezel Charlie Penaloza Rivas, als gevolg van een ongecontroleerde gewapende inval door de veiligheidstroepen of met hun medeplichtigheid', zei de Raad van Pemon-opperhoofden in een verklaring zaterdag.

Als gevolg van het incident schorsten de opperhoofden de gemeenteraadsverkiezingen in het gebied die zondag zouden plaatsvinden.



In oktober werden zeven Venezolanen gedood in een afgelegen goudmijn in een schijnbare botsing tussen gewapende groeperingen om het gebied onder controle te krijgen. In februari werden 18 mensen gedood toen soldaten botsten met illegale mijnwerkers in Bolivar.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/2001.com.ve)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten