vrijdag 7 december 2018

Colombiaanse smokkelaars slikken geld van Mexicaanse drugskartels om het vanuit Mexico naar Colombia te smokkelen

In latexcapsules gestopte dollarbiljetten in Mexico bestemd voor criminele drugsbendes in Colombia


Autoriteiten in Colombia hebben verschillende internationale organisaties ontmanteld, die geld witwassen die drugssmokkelaars gebruikten om 'vies' geld in te zamelen voor smokkel uit Mexico, waardoor verdere details over de relatie tussen criminele organisaties in beide landen bekend is geworden. 

In gezamenlijke operaties uitgevoerd door de Colombiaanse Nationale Politie en het Amerikaanse Immigratie- en Douanehandhavingsinstantie (ICE, Immigration and Customs Enforcement) in de steden Bogotá, Medellín, Bucaramanga, Manizales, Pereira en Neiva arresteerden autoriteiten 27 verdachte leden van vier transnationale witwasserijorganisaties voor de smokkel van geld van Mexico naar de Zuid-Amerikaanse natie.



Het geld was verstopt in latexcapsules en ingeslikt, zei het Colombiaanse bureau van de procureur-generaal donderdag 6 december 2018. Elk van de latexcapsules had minstens vijf biljetten van $ 100 dollar binnen. Gemiddeld kan een persoon tussen de 80 en 120 capsules consumeren, volgens de autoriteitenm in de buurt van $ 40.000. Grotere individuen kunnen tot $ 75.000 in hun lichaam dragen.

Autoriteiten zeggen, dat Mexicaanse kartels de zogenaamde 'ezels' gebruikten om geld naar Colombiaanse criminele groepen te smokkelen voor de cocaïnehandel.


De vermeende leider van een van de netwerken, Wílmar Hernández Sánchez, alias 'Pinocho' of 'Profe', was een van degenen die tijdens de operatie zijn gearresteerd. Volgens de autoriteiten heeft hij zo'n 250 reizen gemaakt tussen Colombia en Mexico.

Het hoofd van een van de andere ontmantelde netwerken - die 180 reizen naar Mexico, Ecuador, Chili, El Salvador, Peru en de Verenigde Staten maakten om sinds 2015 meer dan 10 miljard pesos (ongeveer $ 3 miljoen) te verplaatsen - wierf informele arbeiders of werklozen aan om naar andere landen te reizen om elke reis tot $ 10.000 terug naar Colombia te vervoeren, de toegestane limiet van het Nationale Directoraat voor Belastingen en Douane van Colombia (DIAN, Dirección de Impuestos y Aduanas Nacional).

(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten