zondag 11 november 2018

15 Landen in IPU-verband nemen Paramaribo Declaration on Climate Change and Disaster Risk Reduction aan

Middels verklaring verplichten landen zich om meer te ondernemen tegen klimaatverandering


- Bouva (NDP) wil dat CO2 uitstotende landen eens financieel over de brug komen naar Suriname, nog steeds het groenste land ter wereld 
- Maar, dit cliché verhaal is al jaren te horen vooral op allerlei internationale podia, maar daar blijft het bij, enige daadwerkelijke actie om gelden te verkrijgen blijft vooralsnog uit


Het tweedaagse seminar van de Inter Parlementaire Unie (IPU), dat door De Nationale Assemblee (DNA) werd georganiseerd is dinsdag 6 november afgesloten met de aanname door vijftien landen van de Paramaribo Declaration on Climate Change and Disaster Risk Reduction (zie hierna).

In de verklaring is onder andere opgenomen, dat verdere acties ondernomen zullen worden om klimaatverandering tegen te gaan en dat wetgeving moet komen om het risico op rampen te verminderen. Verder zijn tijdens het seminar de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt aangekaart. Ook de rol die regionale parlementen kunnen spelen om de issues rond dit vraagstuk in het Caribisch gebied aan te pakken, is besproken.


Daarnaast is ook aandacht besteed aan projecten die het risico op rampen in het Caribisch gebied kunnen verminderen. Participanten aan het seminar hebben verder hun ervaringen gedeeld over het implementeren van wetgeving in hun landen, die kan zorgen voor oplossingsmodellen. Diverse organisaties in Suriname die op dit gebied actief zijn hebben tijdens het seminar een presentatie gegeven over acties die het land onderneemt bij rampen.

Met de aanname van het slotdocument zijn de afspraken die gemaakt zijn tijdens dit seminar bekrachtigd. Later dit jaar wordt de eerstvolgende IPU-vergadering gehouden in Doha.

'Het is een historisch document dat een handvat is om de issues van klimaatsverandering op de politieke agenda te brengen en te houden', zegt Melvin Bouva (NDP) vandaag, zondag 11 november 2018, op Starnieuws. Hij is de vaste vertegenwoordiger van DNA bij de interparlementaire unie (IPU). Bouva merkt op dat het de bedoeling is om de punten zoals opgenomen in het document met de regering te bespreken en uit te voeren.

Bouva gaf in zijn slottoespraak aan, dat landen met kleine economieën het meest getroffen worden door de effecten van klimaatverandering en dat het daarom belangrijk is om samen te werken. Tijdens het seminar hebben verschillende landen aangegeven wat ze meemaken in hun land door de effecten van klimaatverandering en dat ze het simpelweg niet alleen kunnen aanpakken.

Bouva benadrukt dat een belangrijke boodschap naar de rijkere landen is, dat zij vrijwillig moeten helpen de consequenties van klimaatverandering aan te pakken, omdat juist zij de grootse vervuilers zijn. Dit moeten ze niet overlaten aan de kleinere landen. Zonder hulp van de rijke landen is het dweilen met de kraan open.

Suriname is één van de top 10 landen die de ernstige gevolgen van klimaatverandering zal ondervinden en heeft geen andere keus dan zich in te zetten voor dit gevecht. Suriname is daarenboven ook nog steeds het groenste land ter wereld - ondanks (illegale) kaalkap,ofwel ontbossing - , waardoor het land een substantiële bijdrage levert aan het tegengaan van klimaatverandering. Dit zou volgens Bouva ook financiële voordelen met zich moeten meebrengen.

Het is volgens hem verantwoord om te stellen, dat landen die CO2 uitstoten hiervoor moeten betalen en dat landen die bijdragen aan het verminderen ervan hier iets voor terug moeten krijgen.

Maar, dit cliché verhaal is al jaren te horen vanuit overheidskringen, vooral op allerlei internationale podia, maar daar blijft het bij. Enige daadwerkelijke actie om gelden te verkrijgen van landen die CO2 uitstoten, blijft vooralsnog uit, terwijl die miljoenen meer dan welkom zouden zijn....

(Suriname Mirror/DNA/Starnieuws/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten