vrijdag 2 november 2018

Bewoners gebieden Nickerie zitten al dagen in de rook van padiekafbranden

'Het lijkt erop alsof mensen er behagen in scheppen om dingen in brand te steken'


Reeds enkele dagen is Nickerie in de ban van de gevolgen van padiekafverbranding in het gebied van de westelijke polders. Ook de bewoners van de Corantijnpolder moeten het ontgelden. De droge as die rond waait is van dusdanige proporties, dat het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestrijding (NCCR) erbij betrokken is. 'De mensen ondervinden last van de opwaaiende as', zegt NCCR-coördinator Jerry Slijngard vrijdag 2 november 2018 in het Dagblad Suriname.

.De stofdelen veroorzaken ook ademhalingsproblemen bij het inademen daarvan. 'De districtscommissaris is getrokken naar de gebieden en de bewoners zijn voorzien van neus –en mondkapjes', zegt Slijngard. Bij eventuele gezondheidsklachten kan kosteloos gebruik worden gemaakt van de poli in het Mungra Medisch Centrum (MMC). De arts Jesserun is hiervoor beschikbaar.

'Drie senioren burgers en vijf kinderen zijn afgevoerd', zegt Joyce Toelsie, hoofd Milieu Gezondheidsdienst. Bepaalde mensen konden na een bezoek aan de huisarts weer naar huis.

Volgens informatie van Burger Informatiecentrum (BIC) Nickerie is het verboden om padiekaf te verbranden in het openbaar. 'De gebieden Corantijn, Asanweg en een deel van de Alard Hoeseinweg ondervinden enorme last van de as', zegt Toelsie. Twee leerlingen van de Laighsingschool zijn naar huis gestuurd in verband met ademhalingsproblemen en hoesten. De NCCR-coördinator vult aan dat deze leerlingen ook naar het ziekenhuis zijn doorverwezen.

Het hoofd Milieu Gezondheidsdienst was in de late namiddag nog met een 71-jarige seniorenburger en een kind in het ziekenhuis. Deze tweee worden zeer waarschijnlijk opgenomen.

Jerry Bissesar, eigenaar van rijstbedrijf Sahara, zegt dat meerdere bedrijven de grond branden en omploegen. De ondernemer vindt het onterecht, dat hij alleen de schuld in de schoenen geschoven krijgt. Hiermee wil hij aangeven, dat de rookontwikkeling niet alleen te wijten is aan kafverbranding. De ondernemer zegt al twee dagen met vijf arbeiders bezig te zijn om met eigen waterpompen het vuur te doven. Het streven is om zaterdag de situatie onder controle te hebben.

Slijngard benadrukt wederom dat het erop lijkt alsof mensen er behagen in scheppen om dingen in brand te steken. Hij roept nogmaals op om dat niet te doen. Volgens informatie van BIC Nickerie staat er in de vergunningsvoorwaarden van het rijstbedrijf Sahara dat het branden van padiekaf verboden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten